Германското правителство разреши отпускането на 22.4 млрд. ево на Гърция

Германското правителство даде зелена светлина на участието на страната с 22.4 милиарда евро в пакета за финансово спасяване на Гърция.

На заседанието си в понеделник федералното правителство планира съответният закон да бъде одобрен от германския парламент преди срещата на високо равнище на страните от еврозоната в петък, 7 май. Опозиционната Германска Социалдемократическа партия (ГСДП) ще подкрепи германския принос в помощ на Гърция, само ако канцлерът Ангела Меркел се ангажира с по-активни действия срещу спекулантите на финансовите пазари. Йоахим Пос, заместник - председател на парламентарната група на ГСДП заяви, че партията ще реши дали да подкрепи законопроекта след консултации с правителството, но настоя, че Ангела Меркел трябва да окаже натиск за налагане на европейския данък върху трансакциите и да ограничи влиянието на спекулантите на финансовите пазари, съобщи радио Дойче веле.

Преди ден финансовите министри на 16-те държави от еврозоната приеха пакет за финансова помощ на Гърция в размер на 110 милиарда евро - 80 млрд. от еврозоната и 30 млрд. от МВФ.

Със своето участие от над 22 милиарда евро Германия ще бъде най-големият кредитор на Гърция.

Еврокомисарят по икономическите и монетарните въпроси Оли Рен, който също е в Берлин, подчерта обвързаността на помощта за Гърция с конкретни условия, които трябва да бъдат изпълнени от гръцкото правителство. По думите му програмата е базирана на строги условия.

"Това не са субсидии, а заеми, които трябва да бъдат върнати и всяка вноска на финансирането зависи от изпълнението на условията от гръцките власти. Не се съмнявам в твърдата решителност на гръцкото правителство да изпълни изцяло одобрената вчера програма", заяви Оли Рен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?