Главният прокурор ще провери за изтичане на информация от службите

Главният прокурор ще провери за изтичане на информация от службите

Има възможност за проверка за изтичане на класифицирана информация от службите по случая с ”Буда”, обяви в четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Той обаче уточни, че на този етап не може да каже нищо, защото не се е запознал с материалите.

Цацаров отново обясни, че няма как да бъде проверен премиерът Бойко Борисов заради това, че за него има папка, създадена от Централната служба за борба с организираната престъпност (сега ГДБОП).

”Не може да бъде предмет на проверка фактът, че имаме едно картонче. Разберете ме правилно – не става дума за три картона за премиер, става дума за три картона. Хайде върнете се назад във времето. За колко хора са били вадени картони. Докога този абонамент ще се върти”, коментира Цацаров.

Той определи скандала като поредния случай, в който някой вади скелети от гардероба с политически цели.

”Това е една библиотека, един гардероб със скелети, който периодично в един удобен политически момент напуска библиотеката, влиза в публичното пространство и после отново се прибира. Тук става дума за простия факт, че става дума за премиер. Всъщност няма значение за кого става дума, може да става дума за всеки от нас. В един удобен момент нещо се вади, нещо излиза в публичното пространство. Колко е вярно, колко не е вярно, достатъчно е да се извадят картони, таблици и оттам насетне колелото се завърта. По един и същи начин вече години, години, години”, коментира главният прокурор.

Той даде пример с темата за досиетата, която също дълги години ставаше повод за скандали.

”Достатъчно е да са папки, достатъчно е да са стари. Достатъчно е да се казват Буда, Зевс или дявол знае как. Но това е една библиотека, в която влизат и досиета, и оперативни разработки. Това е етап, който отдавна е отминал в бившите страни от прехода. Но у нас, за съжаление, това е елемент от политическата действителност”, каза Цацаров.

Той все пак изрази своето ”безпокойство” от факта, че от службите тече информация.

”Обезпокоително е, че всеки, който в един момент напуска една позиция, създава или захранва тази библиотека. После в удобен момент използва или предоставя материали от нея”, допълни той.

Цацаров съобщи още, че преди ден е издал заповед за извършване на ревизия на всички преписки в инспектората на прокуратурата. Той обясни, че инспекторатът е започнал проверки срещу прокурори през 2010 и 2011 година, които все още не са приключени.

”Важно е да видим и какво има вътре в самите папки, каква е причината, поради която преписки срещу колеги стоят отворени две години. И без да правя асоциацията, това ме навежда и на предния въпрос за мисълта за една библиотека”, каза Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?