Горенето на Корана като логично последствие

Горенето на Корана като логично последствие

Определено идеята на пастор Джоунс да отбележи годишнината от 11 септември с горене на Корана не буди възторг, но във връзка с тази новина нямаше как да не си припомни човек някои исторически прецеденти.

Например, днес в Америка няма никакви законни пречки срещу изразяване на възгледите чрез изгаряне на някакъв предмет.

Това демократично завоевание се дължи на онези, които настояваха, че имат право да горят американското знаме в знак на незнам-си-какво! Съдът в крайна сметка реши, че могат да го правят, защото това било форма на свобода на словото.

Някой да помисли за чувствата на тези, които подобно горене на знамето оскърбява и възмущава? Не, защото свободата на словото е по-важна. Ами ето, сега точно със същите основания пасторът би имал пълно право да гори нещо си, без да го интересува, че някой си щял да се засегне.

И между другото, тази акция би била много точен (удар право в целта) отговор на напиращите да строят джам… пардон, ислямски културен център, точно до мястото на разрушените кули близнаци в Ню Йорк. Те, видите ли, имали всички законни основания и пълно право да строят и нямало да се трогнат от никакви призиви за тактичност и съобразяване с чувствата на жертвите от атентатите.

Ами ето, сега могат да се уверят на собствен гръб какво е някой да оскърбява чувствата ти, използвайки закона като прикритие.

А предупрежденията за неизбежни масови "протести" (разбирай "безчинства") в ислямския свят и нови проблеми за западните войски в Ирак и Афганистан бяха абсолютно основателни, обаче, я да видим, кой се съобразява с такива неща?

Преди време списание "Newsweek" съобщи, че американците в Ирак поругавали Корана, което веднага предизвика масови безредици и жертви в Ирак и други страни. И това можеше да се очаква, обаче от изданието бяха твърдо решени да публикуват информацията и никакви съображения за безредици, протести, жертви, проблеми за войските и т.н. не можеха да ги спрат…

Е, малко по-късно се оказа, че цялата история с поругаването на Корана не била вярна, но какво да се прави – станалото станало.

Има и съвсем пресен пример – сайтът "Wikileaks" и неговият собственик, който твърдо беше решил да публикува секретни военни документи въпреки предупрежденията, че така ще създаде проблеми за войските в Афганистан и вероятно ще застраши живота на афганци, помагащи на западните сили, чиито имена благодарение на тези документи ще станат известни на талибаните. Вслуша ли се в тези аргументи някой? Ами не, естествено, защото свободата на словото е по-важна от всякакви други съображения.

Та ето какви прецеденти дават опора на пастор Джоунс в идеята му за горене на Корана.

Поздравления за всички борци за правото да вършат гадни и неприятни за повечето хора неща "заради свободата на словото"… Enjoy!

Споделяне

Още от

Колко време давате на новия парламент?