Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Горещи балотажи: ГЕРБ срещу БСП и ГЕРБ срещу РБ и ВМРО

Драматични развития и обрати след първия тур в редица общини

3 коментара
колаж Медиапул

В 15 областни градове ще има втори тур за избор на кметове. В шест от тях сблъсъкът ще е между ГЕРБ и БСП, на останалите места кандидатите на ГЕРБ се изправят срещу коалиционните партньори от Реформаторския блок и ВМРО.

Интересен развой се очертава в Пловдив, където ще бъде преигран мачът от балотажа през 2011 г. между тогавашния кмет Славчо Атанасов (ВМРО) и спечелилия тогава претендент на ГЕРБ Иван Тотев. Сега Тотев води след първия тур с 39.52% срещу Атанасов (21.3%). Във вторник РБ ще решава кого ще подкрепи на втори тур. Въпреки увещанията на ВМРО и на част от местните си структури да играят за Атанасов още на първия тур, РБ подкрепиха кметската кандидатура на отцепилия се от ГЕРБ Здравко Димитров, който се класира трети с 10.57%.

Предстои да се види накъде ще се прелеят и гласовете на БСП, дадени за кандидата им Георги Гергов, който успя да вземе едва 7.26%. За изхода от балотажа от значение ще са и ромските гласове в Пловдив, контролирани от ДПС, които при всички случаи няма да отидат за Славчо Атанасов.

Много интересна се очертава и битката за Плевен, където отново един срещу друг са кандидати на управляващата коалиция. Претендентът Георг Спартански (РБ, ВМРО) води с 33.37% срещу досегашния кмет Димитър Стойков (ГЕРБ), който взема 31.18%. Предишните кметски избори в Плевен се помнят гигантските изборни манипулации на ГЕРБ, довели до инсталирането на Стойков на кметския пост, когато бе изместен тогавашният кмет на Плевен Найден Зеленгороски (в момента депутат от РБ и шеф на предизборния му щаб).

Предварителните данни от екзит пол в неделя сочеха многократно и безпроблемно печелилата досега кметските избори в Добрич Детелина Николова (ГЕРБ) като спечелила на първи тур, но паралелното преброяване на ЦИК, данни от което излязоха в понеделник, я изпрати на балотаж срещу Йордан Йорданов (РБ).

Прогнозите за лесна победа в Силистра на Юлиян Найденов (ГЕРБ) не се оправдаха и той отива на втори тур срещу Александър Сабанов (коалиция "Гражданско единство", подкрепена от РБ), с което ще се повтори ситуацията отпреди четири години. Найденов има 44.58%, а Сабанов – 23.61%.

С неочакван край приключи първият тур в Хасково, където дългогодишният кмет Георги Иванов, който бе подкрепен от РБ и бе считан за фаворит, остана втори и то на солидна дистанция от кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов, чийто резултат е близо 50%. До края на деня в понеделник няма окончателни данни от паралелното преброяване.

Враца също е сред по-големите градове, където още няма избран кмет. Калин Каменов (ГЕРБ) се явява срещу независимия Николай Иванов. Двамата са разделени от процент и половина - 38.12% на 36.95%.

Както обикновено в Перник, борбата е между ГЕРБ и БСП, но изходът изглежда ясен. Вяра Церовска (ГЕРБ) води убедително с 40.64% срещу 20. 12% за Ерик Рангелов (БСП).

В Шумен също не се очакват изненади, тъй като Любомир Христов (ГЕРБ) води с 37.95% срещу Иван Иванов (БСП), който взима 17.51%. Трети остана кандидатът на РБ Иван Ламбов с 15.34, което дясната коалиция отчете като пробив в Шумен.

В Сливен Стефан Радев (ГЕРБ) води с 33.86% срещу Кольо Милев (БСП), който е много близо с 32.74. Бившият кмет Йордан Лечков е трети с 8.24% и отпадна.

ДПС спечели на първи тур в Кърджали, но кандидат на движението отива на балотажа в Търговище. След оттеглянето на дългогодишния кмет на БСП Красимир Мирев борбата тук се води между ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на ГЕРБ Дарин Димитров води със само 101 гласа срещу досегашната зам.-кметица на града Емине Якубова, издигната от ДПС. Двамата имат по около 35%.

Едва десетина гласа е разликата в резултатите на претендентите за балотажа в Разград. Валентин Василев (ГЕРБ) има 28.28%, а досегашният кмет Денчо Бояджиев – 27.76%. Бояджиев участва като независим. Тук претендентът за кмет и листата на ДПС имат със 7-8 процента по-малко отпреди 4 години, но движението може да определи изхода от балотажа, като насочи дисциплинираните си гласоподаватели към един от двамата кандидати.

След първия тур резултатите в Ловеч са на кантар - Корнелия Маринова (ГЕРБ) има 35.21%, а Минчо Казанджиев от БСП – 35.17 – разликата между тях е едва десетина гласа.

Големият пробив за малките партии е във Видин. Там Росица Кирова (подкрепена от "Движение 21", ВМРО, "Екогласност" и гражданско движение "Днес") води с 26.26% срещу Огнян Ценков (ГЕРБ), който остава втори с 21.06%

В Пазарджик досегашният кмет Тодор Попов, който на тези избори се явява като издигнат от инициативен комитет, води с 44.34% срещу Найден Шопов (ГЕРБ), който има 16.97%.

Драматично развитие

С огромно напрежение се очакваше паралелното преброяване в Горна Оряховица, където единият от участниците в балотажа - Добромир Добрев (ГЕРБ) бе ясен още в изборната нощ (43.21%), но едва четири гласа решиха кой ще бъде негов конкурент. След като цял ден паралелното преброяване показваше Ангел Йорданов (БСП) като втори, то в края на деня независимият Никола Колев успя да го бие с четири гласа. В проценти това са 10.74% срещу 10.72%. Много близо зад тях са двамата претенденти на ВМРО и Реформаторския блок, който записаха резултат от над 9 процента.

Драма имаше и в Нови пазар, където Айсел Руфад (ДПС) се класира сравнително лесно за втори тур. Борбата за второ място бе между Ивайло Камаджиев (ГЕРБ) и Ивайло Николов (БСП). Кандидатът на ГЕРБ надделя с 22.93% срещу 22.03% за БСП.

В Свищов дългогодишният кмет Станислав Благов (коалиция, водена от РБ) поведе убедително на първия тур с 35.63% срещу Генчо Генчев (БСП), останал с 24.9%.

В Петрич Димитър Бръчков (ГЕРБ) има шанс да спечели на балотажа срещу непобедимия Вельо Илиев (коалиция "Роден край", подкрепен и от РБ). Кандидатът на ГЕРБ води с 45.12 на 38.49% за Вельо Илиев.

Петрич ще е интересен, защото в петък прокуратурата реши да арестува главния секретар на общината Туфчо Сандъкчиев. Това доведе до обвинения от Реформаторския блок, че ГЕРБ използва прокуратурата за предизборни цели.

Много любопитен резултат се получи на първи тур и в Сандански. На балотаж отиват Кирил Котев (ГЕРБ) с 31.21% и независимият Андон Тотев с 30.93%. Местната политическа забележителност Яне Янев (лидер на РЗС) остана трети с 26.97% и отпадна. За втори тур премиерският съветник за борбата с корупцията най-вероятно ще подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Балотажи ГЕРБ – БСП в малки общини

Множество сблъсъци ГЕРБ – БСП се очакват в по-малките общини на Северозападна България. Битката е решаваща между двете партии в Берковица (води ГЕРБ), Бяла Слатина (води ГЕРБ), Мездра (води БСП), Кнежа (води ГЕРБ).

В Белоградчик БСП се изправя като фаворит срещу кандидат на РЗС, а в Мизия Виолин Крушовенски (НДСВ, РБ) води с много на Валя Берчева от ГЕРБ.

В Белене ГЕРБ и реформаторите застават зад Милен Дулев, който е на кантар с кандидата на БСП Момчил Спасов. В Левски кандидатът на БСП Любка Александова е на балотаж с Георги Караджов (РБ, ВМРО).

В Троян и Стражица кандидатите на БСП излизат с по-добри резултатите срещу кандидатите на ГЕРБ, докато в Севлиево и Бяла предимството от първия тур е за ГЕРБ.

Балотажи между кандидатите на двете партии ще решат изхода от кметските избори в Провадия, Твърдица, Чирпан, Родопи, Съединение, Стамболийски и Пещера.

БСП и ГЕРБ спорят и в някои по-малки общини в София-област. Това се случва в Годеч, където Радослав Асенов (ГЕРБ) и Андрей Андреев (БСП) са с равни позиции преди балотажа. БСП и ГЕРБ е битката в Драгоман, Костенец и Кресна.

В Каспичан на втори тур отиват Милена Недева (ГЕРБ) и Магдалена Боева – Тодорова (АБВ). В Стрелча на балотаж са Иван Евстатиев (БСП) и Стойно Чанов (АБВ) – води човекът на БСП. В Асеновград лидер преди втория тур е Емил Караиванов (АБВ, Екогласност) с 39.42 срещу Силвия Хубенова (ГЕРБ) с 30.61.

ГЕРБ има своите битки и с ДПС. Такъв случаят с Айтос (води ГЕРБ) и Своге (води ДПС).

ГЕРБ срещу коалиционни партньори

Сблъсък между коалиционни партньори за балотажа ще има в Симеоновград, където Милена Рангелова (РБ) води с 47.1% срещу Пейчо Стайков (ГЕРБ) с 31.56%.

В Карлово въпросът е кой ще се изправи срещу Емил Кабаиванов (РБ, ВМРО) на балотажа. Дългогодишният кмет има 40.64%, но за второто място все още спорят обвиняемият бивш генерал Димитър Шивиков (независим) с 16.84% и Теодор Шойлеков (ГЕРБ) с 16.73%. Преброени са 67.53% от протоколите и чакането продължава.

В Калояново Георги Георгиев (РБ, БДЦ) води с 37.81% срещу Йонко Вангов (ГЕРБ) с 19.43% ДПС обаче е фактор в Павел Баня, където Иса Бесоолу печели 42.22% срещу Станимир Радевски (ВМРО, АБВ и РБ), който остава с 35.99%

Реформаторите водят битки и в Родопите. В Перущица Ради Минчев (РБ) печели убедително с 45.08% срещу Никола Янкулов (Местна коалиция "Нова алтернатива") с 14.09%. В Доспат Елин Радев (ГЕРБ) бие с 46.31% Евтим Мутафов (РБ), останал с 33.07%.

Много е интересен развоят в Чепеларе. Там Тодор Бозуков (ГЕРБ) е фаворит с 33.61%, но срещу него на балотаж ще се изправи Славка Чакърова (РБ), която взима 14.53%. Тя печели с едва няколко гласа срещу Пантелей Мемцов (БСП), останал с 14.23% В Бобошево обаче БСП ще има възможност за реванш срещу реформаторите, защото Крум Маринов (БСП) води с 39.41% срещу Стефан Тачев (РБ) с 16.99%.

Битка в коалицията ще има и в Елин Пелин. Там Вяра Вучкова (ГЕРБ) с 34.32% ще се изправи на втори тур срещу Ивайло Симеонов (ВМРО), който е с 19.01%.

Куриозите и "крепостните" градове

Много силна работа с абревиатурите показват фаворитите за кмет на Ботевград. Там води Георги Георгиев, издигнат от коалиция "Обединени за бъдещето на ботевградска община" (ОББО) с 39.32%. На балотаж срещу него е Иван Гавалюгов от "Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет" – "ГДБОП" с 27.01%. Не се изисква много фантазия, за да може някой да си помисли, че един срещу друг излизат УБО и ГДБОП.

Докато Иван Гавалюгов (ГДБОП) е бивш баскетболист, то фаворитът за кмет на Стралджа Атанас Киров е бивш футболист. Играл е в Локо (София) и Ла Коруня и е местна знаменитост. Той е издигнат от много интересна коалиция, включваща АБВ, Атака, ББЦ и ЗНС). Гавалюгов води с 43.97% на Митко Андонов (БСП), който е с 40.96%

Тук не можем да не отбележим изрично, че Цонко Цонев не се кандидатира за кмет на Каварна. Кметълът, както е известен Цонев, подкрепя за свой наследник независимата Галя Иванова, която ще води още седмица непримирима битка с Нина Ставрева от БСП. Кандидатката на социалистите печели 24.66% срещу 24.39% за кандидата на кметъла.

В Бобовдол икономическото влияние на Христо Ковачки изглежда непоклатимо заради местните мини. В този закрепостен град Елза Величкова (БДЦ) взема 48.93% от гласовете, а Мая Спасова (ГЕРБ) остава далеч назад с 22.79%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #3

  А защо въобще е необходима инструкция за гласуване? Нашите хора(поне тези от ДСБ) не се нуждаят от инструкции!

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #2
 3. Borislav Izmirliev
  #1

  Никой не споменава, че ще има балотажи за районни кметове в София. Дори и Реформаторския блок, които има най-много кандидат кметове срещу ГЕРБ. A съм сигурен, че организацията на ГЕРБ е инструктирала достатъчно хора да отидат да гласуват, нещо което от Реформаторския блок не могат да направят

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.