"Горубсо-Мадан" с режим на тока и заплашен от фалит

Социалният министър предлага дълговете към работници да са първи за изплащане при фирмен фалит

Премиерът Бойко Борисов нареди в сряда на социалния и икономическия министри Тотю Младенов и Трайчо Трайков да отидат на място да решават проблемите на рудодобивното предприятие "ГОРУБСО-Мадан" и "Оловно-цинковия комбинат" (ОЦК) в Кърджали. Работещите там стачкуват от миналия петък заради неплатени от три месеца заплати, а междувременно заради дългове в размер на шестцифрена сума електрозахранването на "ГОРУБСО" бе ограничено и снабдителят ЕВН въведе режим на тока.

Младенов замина още същия ден за Мадан, а Трайков остави посещението си за петък.

След среща с протестиращите миньори Тотю Младенов заяви, че ще настоява пред колегата си Трайков да прекрати на концесията на дружеството, което е на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, след като работодателят не изпълнява ангажиментите по концесионния договор. Работниците и служителите не са заложници на този собственик, каза социалният министър.

По-рано през деня в Министерския съвет икономическият министър посочи, че проблемите и на двете дружества на Валентин Захариев са известни от много време на държавата. "Що се отнася до "ГОРУБСО-Мадан”, там те имат неизпълнени задължения по концесионния си договор. От 1 март сме им дали две седмици срок да се издължат. Този срок тече – до 14 март. Надявам се, че в този срок ще бъдат решени въпросите", посочи Трайков, но не обясни колко дължи дружеството за концесионни такси.

"Що се отнася до "ОЦК-Кърджали” – там проблемите са много по-сериозни. Г-н Захариев не спази многократните си обещания за инвестиции, защото инвестиции са необходими не само, за да може да бъде рентабилно предприятието, а и за да не замърсява Кърджали. В случая държавата няма особени лостове за влияние – поне аз със сигурност нямам никакви, но там трябва да се види какво е положението с изпълнение на данъчно, трудово законодателство. Може би в крайна сметка ще се стигне до несъстоятелност, ликвидация на активите и плащане на хората”, добави министърът на икономиката, енергетиката и туризма..

Колегата му Младенов заяви, че ще настоява за незабавно изплащане на задълженията на "ГОРУБСО-Мадан за заплати и осигуровки, които наближават 9 млн. лева.

Общо 12 акта на стойност 32 хил. лева са наложени на минното предприятие за последната година, а в сряда ще получи и акт за възпрепятстване на контролните органи, посочи министърът на труда и социалната политика. Според него дружеството е предупреждавано многократно, че ще се пристъпи към прекратяване на концесионния договор, ако не се изпълняват ангажиментите по него.

Социалният министър съобщи още, че е внесъл в Министерството на правосъдието предложения при обявяване в несъстоятелност на търговско дружество работещите в него да са на първо място при изплащане на задълженията на банкрутиращото предприятие, а не на четвърто, както предвижда сега Търговският закон. Така покриването на забавени заплати ще става приоритетно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?