Симеон Дянков даде ултиматум на Валентин Захариев

Пълна данъчна ревизия в "ГОРУБСО – Мадан", ако няма заплати до петък

Пълна данъчна ревизия в "ГОРУБСО – Мадан", ако няма заплати до петък

Ултиматум да плати всички дължими заплати на стачкуващите втора седмица работници в минното предприятие "ГОРУБСО – Мадан", както и осигуровките им, постави финансовият министър Симеон Дянков на собственика на дружеството Валентин Захариев след среща между двамата във вторник

Ако това не се случи, във всички предприятия на Захариев ще започне пълна данъчна проверка. В друго дружество на бизнесмена – "Оловно-цинковия комбинат" в Кърджали, което е с отнето от екоминистерството разрешително за работа, също има протести за забавени заплати.

 

На практика пълна данъчна ревизия се прави за целия давностен период на издължаване към хазната на дадена фирма. Обикновено този период е пет години. Данъчната ревизия завършва с ревизионни актове, които проверяваният може да обжалва. Целият процес на ревизиране може да продължи поне половин година, в зависимост от големината и състоянието на фирмата, през което време служителите ѝ, както е в случая с "ГОРУБСО - Мадан", имат твърде малки шансове да получат дължимите възнаграждения. Затова заплахата на Дянков по-скоро е начин да се притисне некоретния собственик Валентин Захариев да се издължи. 

 

По-рано през деня Захариев обеща, че заплатите в "ГОРУБСО - Мадан" ще бъдат изплатени до края на седмицата. Подобни уверения бяха дадени от ръководството на дружеството и миналата седмица, но не бяха спазени, като сред вариантите за покриване на дълговете за трудови възнаграждения беше и тегленето на кредит. Такъв обаче се оказа, че не иска да отпусне нито една банка заради лошото финансово състояние на минно-добивното предприятие.

 

Докато Захариев твърди, че има да дава заплати на служителите си само за декември и януари, работниците заявяват, че не им е плащано от ноември.

 

Собственикът на "ГОРУБСО – Мадан" обясни пред бТВ, че дружествата са на загуба и няма откъде да се вземат средства поради лошо финансово-икономическо състояние, което се дължи на това, че работниците не изпълнявали плана за добив.

 

По думите му три поредни месеца планът се изпълнява под 50 процента от планираното.

 

"Едното дружество има 34 млн. лева загуба, другото - 14 млн. лева загуба. Февруари беше добър месец за ГОРУБСО. Когато видяхме, че дружеството излиза от кризата, те се организираха на този протест и ние не успяхме да направим това, което бяхме набелязали. Само два месеца не са получавали заплати. До ноември всичко е изплатено, не са получавали за декември и януари 2012 г. За всички останали месеци са изплатени на 100% заплатите. Няма такава мистика, че заплатите не са плащани от 6-7 месеца", заяви Валентин Захариев.

 

Системата на заплащане на труда е променена в посока дружеството да бъде по-ефективно и заплатите леко са паднали, уточни собственикът на ГОРУБСО.

 

Той обясни, че в дружеството са направени инвестиции и по думите му фабриката е в прекрасно състояние, направени са две общежития, почти хотелски лукс и миньорите живеят там. Вози ги фирмен транспорт от къщи до рудника и обратно, поддържа се и минно-спасителна служба. Бъдещето на предприятието е положително, то ще съществува и ще е печелившо, чак за цъфтеж не мога да кажа, но повече такива случаи няма да има, заяви Валентин Захариев.

 

Междувременно работниците в предприятието продължават да настояват да се отнеме концесията за добив от дружеството на Захариев и да се даде на друг. Номинираният за министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обаче ги предупреди миналата седмица да не гледат на това като на решение на проблемите със заплатите им, тъй като при несъстоятелност на сегашния концесионер или влизането на друг ще има допълнително забавяне на изплащането на дължимите им възнаграждения.

 

От близо 2 седмици двата рудника в Мадан са затворени заради лоши условия на труд. В предприятието е въведен и режим на тока от доставчика ЕВН заради неплатени сметки. Под земята влизат само екипи, които изпомпват водата, защото има опасност от наводняване на галериите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?