Премиерът се заема лично и с проблемите на ОЦК-Кърджали

Прокуратурата ще провери Валентин Захариев за източване на предприятията му

Премиерът се заема лично и с проблемите на ОЦК-Кърджали

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне във вторник с протестиращите работници в "Оловно-цинковия комбинат" (ОЦК) в Кърджали, който е собственост на бизнесмена Валентин Захариев, който в края на миналата седмица се раздели с друго свое добивно предприятие – "ГОРУБСО-Мадан", където също имаше стачка заради неплатени заплати.

Твърде вероятно е ОЦК-Кърджали да последва съдбата на "ГОРУБСО-Мадан" и да му бъде намерен нов собственик, стана ясно от думите на социалния министър Тотю Младенов, който в понеделник спешно замина за Кърджали. Министърът съобщи още, че прокуратурата започва проверки на бизнесмена Валентин Захариев заради лошото финансово състояние на предприятията "ГОРУБСО-Мадан" и "Оловно-цинковия комбинат" (ОЦК) в Кърджали.

 

"ГОРУБСО-Мадан" бе продадено след намесата на премиера Бойко Борисов на фирмата "Върба Батанци" на Николай Вълканов, която изплати дължимите заплати на работниците. Те от своя страна, размахвайки доволно пачки, организираха посрещане с хляб и сол на Борисов в неделя. Ден по-късно проблемът с неизплатените заплати ескалира и в ОЦК-Кърджали и работници на дружеството блокираха за 20 минути в понеделник по обяд един от изходите на града към Хасково.

 

Според неофициални информации Вълканов има интерес да купи и ОЦК-Кърджали.

 

По думите на говорителя на Окръжната прокуратура в Смолян Иван Спиров районната прокуратура в Мадан ще изяснява дали минното предприятие в града е тласкано към умишлен банкрут. Проверката е по искане на синдикалните лидери на КНСБ и на КТ "Подкрепа" в мините да се разследва дейността на досегашните собственици и ръководство на "ГОРУБСО-Мадан" заради забавените заплати, неплатени осигуровки и липсата на нормални условия на труд в рудниците.

 

Профсъюзните лидери искат и ареста на досегашния собственик Валентин Захариев, но такава мярка не е предприета.

 

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пък сезира прокуратурата в Кърджали за неизплатените заплати в ОЦК. Според социалния министър "търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години".

 

По думите на Младенов управлението на ОЦК е лошо и банките кредиторки трябва да влязат в завода. С този собственик едва ли комбинатът ще продължи да работи, защото доверието на хората към него вече е изчерпано, заяви той, цитиран от БНР. "Трябва да се намери такъв инвеститор за ОЦК, който да влага пари в екология, модернизация и да плаща работните заплати навреме", допълни социалният министър .

 

Младенов посочи пред БНР, че в още една фирма на Валентин Захариев – "Финтексмаш", Пловдив, също не са плащани заплати на около стотина работника и за този случай също ще бъде сезирана прокуратурата.

 

"Около 500 предприятия са проблемни, кой със задължения към осигуровки, кой към заплати. НАП, заедно с Главна инспекция по труда, знаете, правят съвместни проверки. Когато не могат да се справят с това, има други органи в държавата, като прокуратура, които също трябва да си свършат работата", заяви министърът.

 

Междувременно от Инспекцията по труда съобщиха, че в "ГОРУБСО-Мадан" вече е започнала подготовка за възстановяване на производствения процес, след като двата рудника бяха затворени по време на протеста заради пропуски в условията на труд.

 

Металурзите от ОЦК-Кърджали заплашиха, че всеки ден от 9.30 до 10.30 часа ще блокират пътя Кърджали - Хасково в участъка пред завода. Според Иванка Караколева – председател на КНСБ в област Кърджали, Валентин Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите дължимите им близо 1 млн. лв. заплати и да възстанови производството. то бе спряно защото не отговаря на екоизискванията.

 

Пред бТВ икономическият министър Делян Добрев каза, че ще говори с банките кредитори за смяна на мениджмънта на ОЦК-Кърджали. Той ще отиде в града, за да се запознае на място със ситуацията около протестиращите металурзи, които не са получавали заплати от месеци.

 

"Банките могат да поискат смяна на мениджмънта и да назначат нов, за да се стабилизира дружеството и да започнат да се плащат заплатите", заяви Делян Добрев, като подчерта, че държавата не е страна по спора.

 

По думите на министъра смяната на ръководството е важна, за да не стане така, че работниците сега да получат пари, а след месец да са в същото положение.

 

"Дейността на г-н Захариев трябва да се провери внимателно от НАП и другите разследващи органи", допълни Делян Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?