Господин Близнашки, кой ви оказваше натиск за "Юлен"?

 Борислав Сандов. Снимка: БГНЕС

След като тази сутрин бившият премиер Георги Близнашки каза в национален ефир, че ми е обиден, заради моя остра критика към него, а после понечи да обяснява за казуса с Национален парк Пирин, чувствам се длъжен да внеса някои уточнения и да задам публично въпрос към експремиера.

В първите дни от встъпването в длъжност на Георги Близнашки като министър-председател, адресирах писмо до него, от името на Зелените, с което настояваме за отмяна на решение на правителството Орешарски, взето на последното заседание преди разпускането му. Решението бе за промяна в концесионният договор на ЮЛЕН, с което да се увеличи 10 пъти концесионната площ в Национален парк Пирин, за да се допусне изграждане на допълнителна инфрактруктура на ски-зоната, в нарушение на няколко нормативни акта.

Тогава г-н Близнашки проведе среща с наша делегация и ни уверяваше, че решението е било вече взето, но той няма да го подпише, с което на практика ще го обезсили. Това впоследствие се оказа невярно, защото решението е било подписано от Орешарски и следователно съществува, а Близнашки само бе отказал да подпише публикуването му в Държавен вестник. Според процедурата, която експремиера би трябвало добре да познава, особено поради претенциите му за най-голям експерт по конституционно право в България, това решение, ако не е отменено, се публикува в началото на следващата календарна година. Както всъщност и се случи, в началото 2015 г., но беше отменено впоследствие от правителството Борисов II. В този смисъл, Близнашки не е направил друго, освен забавянето на един порочен процес.

Днес Близнашки каза и нещо друго по темата, което обезателно изисква поставянето на въпрос, чийто отговор е от обществено значение. Той каза, че му е бил оказван "натиск" и е бил "заплашван" по темата, на който е успял да устои. В този смисъл въпросите ми са следните: Г-н Близнашки, кой Ви оказваше натиск за изпълнението на това решение и допускане застрояването в Национален парк Пирин? Г-н Росен Плевнелиев ли Ви оказваше този натиск? Имаше ли преки интереси към разширението на концесията този, който Ви притискаше?

Това са съществени въпроси, касаещи правовата ни държава и независимостта на институциите. Надявам се, че те ще намерят своите конкретни отговори!

Текстът е публикуван в страницата на Борислав Сандов във Феисйбук.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари