Губернаторът на Кемеровска област подаде оставка

Аман Тулеев

Губернаторът на руската Кемеровска област Аман Тулеев се оттегли от поста, който заемаше в последните 20 години. Оставката му беше приета от руския президент Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

Тулеев поиска да се оттегли след пожара в мол в Кемерово, при които загинаха 64 души, сред които 41 деца. След трагедията стана ясно, че сградата е построена, без да се спазват изискванията за пожарна безопасност, а децата са били заключени в кинозалите, системата за предупреждение на клиентите не е работила, а алармената система е била повредена.

Според официалното съобщение губернаторът се оттегля "по собствено желание". Във видеообръщение, поместено на уебсайта на областната администрация, самият Тулеев казва, че няма моралното право да остане губернатор "с такъв тежък товар" от "страшната трагедия" в Кемерово на 25 март.

Седемдесет и три годишният Аман Тулеев ръководи Кемеровската област от 1997 г. В миналото е имало нееднократни слухове, че той ще напусне поста. Миналата година той претърпя операция на гръбначния стълб и беше в продължителен болничен, припомня ТАСС.

Путин e назначил за временно изпълняващ длъжността ръководител на областта вицегубернатора Сергей Цивилев, съобщава още Кремъл.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят