Хаос с финансите във военното разузнаване, но то работи добре

Хаос с финансите във военното разузнаване, но то работи добре

Проверка на Инспектората на МО във военното разузнаване установи нарушения на финансовата и бюджетната дисциплина и при възлагането на обществените поръчки, обяви военният министър Аню Ангелов в четвъртък.

Той обяви, че една и съща фирма е взимала всички поръчки за строителство и ремонт в службата от 2005 година насам. Аналогична била и ситуацията с доставката на компютри и друга техника. В същото време Ангелов отказа да каже имената на фирмите, за да не им прави "реклама или антиреклама". Ангелов не съобщи и колко конкретни поръчки са давани на тези фирми.

Ангелов до момента отказва да посочва конкретни фирми и параметри и при поръчки, правени от неговия екип, като се позовава на търговска тайна.

В същото време проверката е установила много добро ефективно сътрудничество с партньорските служби и с органите на Европейския съюз. Не са били констатирани документално случаи на нарушаване на принципа на предоставяне на равна по обем и еднаква по съдържание информация на президента, премиера, председателя на НС и министъра на отбраната.

Аню Ангелов започна проверката в службата, след като успя да заобиколи президента Георги Първанов в кадровия спор кой да я оглави. Той назначи цивилно лице за изпълняващ длъжността директор на служба, което не изисква указ на президента. По-рано бе обявил, че службата може да се сравни с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС. В четвъртък министърът представи данни от проверката в постоянната парламентарна подкомисия за контрол на разузнавателните служби.

Проверката е хванала сериозни нарушения в сферата на финансовото и материално техническото осигуряване и при обществените поръчки - най-вече нарушение на финансовата и бюджетната дисциплина, неспазване на общия ред за отчитане на разходите и други. Не е воден и регистър на обществените поръчки и не е подавана задължителната информация в Агенцията за обществените поръчки. Използвали се и специални обществени поръчки, в които възложителят има пълна свобода на действие. Те са честа практика обаче и в цялото Министерство на отбраната.

Установената практика на засекретяване на цялата вътрешнонормативна за службата уредба е довела до това, че тя през годините не е била преведена в съответствие с измененията във военния закон, закона за защита класифицираната информация и закона за обществените поръчки.

Засечена е и "порочна" система за специфични допълнителни възнаграждения в службата без критерии и в зависимост само от волята на непосредствения директор.

Ангелов обаче отново не обясни какви по-конкретно са били тези бонуси.

"Не съм казал високи бонуси, а специфични", заяви той без да става много ясно какво има предвид.

Кадровото развитие в разузнаването също било поставено на нездрава основа – пълна зависимост на кариерното развитие на всеки един служител от непосредствения началник. Това водило до изкривена лоялност и издигане в службата само на основата на лична преданост.

Ангелов каза, че ще иска от финансовия министър службата да бъде проверена и от държавната финансова инспекция, а самият Ангелов смятал да налага дисциплинарни наказания.

Споделяне

Още по темата

Още от България