Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Харизанов е дребен, целта на атаката съм аз

Българският Бил Гейтс призна, че лъгал за образованието си, оказа се и условно осъден

84 коментара
Снимка: БГНЕС

"Харизанов е дребен, целта на атаката съм аз." Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов след открито заседание на борда на директорите на "Напоителни системи", чийто шеф Георги Харизанов бе скоростно отстранен от поста заради повдигнати срещу него прокурорски обвинения. На мястото му бе избран строителният инженер Радослав Чеглайски.

Кашата с Харизанов се заплете допълнително след като по- късно през деня от Софийската градска прокуратура (СГП) обявиха, че от 15 април 2005 г. Харизанов има влязла в сила 2-годишна условна присъда за изнудване с 3 години изпитателен срок и глоба от 1000 лева.

Найденов заяви от своя страна, че при назначаването на Харизанов той е предоставил свидетелство, че не е осъждан и документът ще бъде изпратен за проверка в Софийската градска прокуратура.

Агроминистърът смята, че повдигането на обвинение срещу Георги Харизанов 11 години след случая, в който той е разпитван като свидетел, е организиран сценарий вследствие на това, че "Напоителни системи" е засегнала нечии сериозни финансови интереси.

Обяснението е в това, че дружеството е започнало заснемане и паспортизация на 11 язовира, чиято документация е изчезнала от бившата Агенция по хидромелиорации, каза Найденов, но не поясни кой и как е повлиял на прокуратурата.

Когато финансовите баланси бъдат попълнени, ще стане ясно колко пари са излезли от тогавашното Министерство на извънредните ситуации и не са влезли в хидросъоръженията. Източвани са милиони, заяви Мирослав Найденов. Независимо от атаките, до средата на годината истината ще излезе наяве. С тази задача ще бъде натоварен новият шеф на борда Радослав Чеглайски.

Обвинението срещу бившия вече шеф на борда на "Напоителни системи" Георги Харизанов е повдигнато на 13 януари. Той обаче е уведомил министъра едва в понеделник. Това, според Найденов, е основната причина да бъде отстранен, както и фактът, че в качеството си на обвиняем не може да управлява дружеството.

Мирослав Найденов, който миналата седмица защити протежето си от нападките, че няма висше образование, като го сравни с Бил Гейтс, многократно заяви убедеността си в невинността на Харизанов и пое ангажимент да го възстанови на работа, ако и когато тя се докаже.

По повод повдигнатото му обвинение Харизанов разказа, че през 2001 г. е бил служител в частната фирма СТОА и е поддържал "изключително прекрасни отношения с управителя на фирмата”.

"Тогава научих, че е извършена кражба в офиса на фирмата. Бяха разпитани всички служители и доброволно се подложих на детектора на лъжата и от 2001 г. никой по никакъв начин не ме е търсил във връзка с конкретния казус. Нямам никакво логично обяснение защо на 13 януари съм привлечен като обвиняем”, заяви Георги Харизанов, който сега за пръв път назова фирмата, за която е работил. В биографичната му справка, предоставена преди десетина дни от Министерството на земеделието и храните, по повод запитване на Mediapool за образователния ценз на Харизанов, бе написано най-общо, че е бил в "частния бизнес".

Във вторник той обясни, че не уведомил своевременно министъра за действията на прокуратурата само и единствено, защото нямал никакви притеснения, свързани с този казус. Сега обаче отчита това като грешка.

Харизанов пуснал жалба до апелативната прокуратура

"Той е бил длъжен да ме уведоми за възникналите обстоятелства. В момента, в който разбрах, информирах премиера", каза Найденов за кризисната ситуация от предната вечер, когато изненадващо бе съобщено, че Харизанов е обвиняем и го отстраняват от поста.

"Не може с това обвинение той да продължи да бъде член на борда на директорите на "Напоителни системи”. Аз съм му изключително ядосан, защото той на 13 януари не дойде и не ми каза, че са му повдигнали обвинение. Ако беше дошъл на 13 януари, щях да застана до него в този труден момент. Заради това, че мълча месец и половина, той си отива днес", продължи министърът.

"Моето вътрешно убеждение е, че той в края на краищата ще излезе невинен, но той сърба попарата на това, което сам е надробил заради това, че не ми каза”, заключи Найденов и пак обеща да върне провинилия се служител, ако излезе сух от кашата.

"Аз и премиерът не приемаме тези действия", каза още веднъж министърът и пак както досега даде висока оценка на работата на Георги Харизанов като човек, който бил изправил на крака "Напоителни системи", върнал бил заплатите на 2000 служители в него и осигурил цялата организация по преодоляване на кризата в бедстващите райони.

"Целта на атаката е моята скромна особа"

"Целта на атаката е моята скромна особа. Не се занимават с бившия председател на борда на директорите на "Напоителни системи” Георги Харизанов, а с мен", заяви министърът на пресконференцията.

"Атаката започна преди известно време, но случайни неща няма. Аз не мога да си обясня как се възстановява нещо отпреди 11 години. Това е засягане на огромни финансови интереси. "Напоителни системи” се оказаха на първа линия и денонощно точно служители на това дружество работиха да възстановят дигата край Свиленград. Има определено някаква атака”, заяви Найденов.

"Дейността по възстановяване на баланса на хидросъоръженията започна с този борд на директорите и там е закопано кучето, защото, когато се възстановят, ще се види колко милиона са източени, без да има документи за тях и заради това изчезна цялата документацията на Агенцията по хидромелиорации”, посочи Мирослав Найденов.

"На тях им е ясно, че ако няма политическата воля в мое лице, няма да се възстановят белите полета в балансите на хидросъоръженията. Много милиони са изтекли. Единственият начин да бъдат засечени къде са отишли, е да се довърши това, което съм възложил на сегашния борд на директорите – да възстановят в пълния обем финансовия баланс на хидросъоръженията", разкри конспирацията Найденов.

"Те целят мен, но аз няма да спра. Срокът това да се случи е средата на годината и наближавайки средата на годината, много хора ги е страх и когато се види разликата от излезлите пари, които са отишли някъде и ги няма, тогава ще се разбере защо е била атаката”, подчерта той.

Харизанов призна, че е лъгал за образованието си

Във вторник Георги Харизанов призна още един факт отново със закъснение.

Той съобщи, че не е завършил образованието си в полувисшия институт по маркетинг, търговия и мениджмънт, известен като Датски колеж. И дори се извини на медиите, че ги е заблудил, като допълни, че е в процедура на възстановяване на студентските си права.

Липсата на диплома бе установено от разследване на Mediapool съвместно с "Отворен парламент – Граждански гласове". Самият Харизанов дълго се кълнеше, че ще представи на медиите академична справка от Датския колеж, че го е завършил.

Ситуацията прибоди абсурдно-комични размери, след като в желанието си да защити Харизанов Найденов многословно обясни в петък, че не е грях да нямаш висше, особено когато то не се изисквало за поста председател на борда на директорите на държавната фирма с активи за милиони и с особена важност за стопанството и безопасността на хората, че ей го на – и Бил Гейтс нямал висше и взел, че завършил късно.

В усърдието си Найденов обяви във вторник, че ставало дума за магистърска степен, която неговия подчинен ще кара, която обаче той няма как да е записал, след като няма дори бакалавърска.

Новият шеф на борда на "Напоителни системи" Радослав Чеглайски има висше образование – той е хидроинженер. От 1 ноември 2011 г. досега е бил зам.-председател на Съвета на директорите на дружеството.

Условна присъда за изнудване

Информацията от Софийската градска прокуратура за условната присъда на Харизанов дойде след като преди това говорителят ѝ Румяна Арнаудова свика специален брифинг, на който разясни цялата хронология около делото за кражба в особено големи размери, по което Харизанов е бил привлечен като обвиняем. По време на изказването си тя не успя да си спомни, че той вече е бил осъждан условно.

Престъплението е извършено през нощта между 9 и 10 май 2001 г., като разследването е спряно само година, след като е образувано през юли 2001 г. Причината е, че СГП така и не е намерила достатъчно доказателства за самоличността на извършителите. Знаело се само, че са повече от един, тъй като по двете разбити каси били открити общо 4 отпечатъка.

Делото е възобновено през август 2010 г., след като срещу Харизанов е образувано друго досъдебно производство – за заплаха за убийство. Тогава в полицията са му снети отпечатъци и му е направена криминална регистрация. Благодарение на това изследването на следите от касите показва съвпадение с неговите отпечатъци и СГП възобновява делото.

Защо отпечатъците на Харизанов не са били взети още през 2001 г., когато той е бил търговски директор на обраната фирма, Арнаудова не успя да обясни, уточнявайки, че такава е била преценката на наблюдаващият прокурор. Не пожела да съобщи и дали срещу Харизанов има и други доказателства освен отпечатъците, като добави, че колегата ѝ Кирил Димитров е преценил, че разполага с достатъчно данни за вината на отстранения шеф на "Напоителни системи".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

84 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #84

  Радослав Чеглайски е добър инженер и му желая успех! Колега.

 2. Анонимен
  #83

  Георги Димитров Ха,ха, на ръст и килограми ли ще се мерим?

 3. Анонимен
  #82

  И ти си дребен...

 4. Анонимен
  #81

  Как ще назначиш някой на висш държавен пост без необходимия образователен ценз и без свидетелство за съдимост (Харизанов каза че не са му го искали). Явно щом е "наше момче" и с характерната за ГЕРБ прическа може. Държавността се разпада. Това правителство би всички рекорди по некомпетентност и шуро-баджанащина. Иде пролет , да се хванем за зелено и нещо по-чисто като управление, още 1.5г. е много.

 5. Анонимен
  #80

  Някъде четох и за 20годишно ИРЛАНДСКО месо oт,което някой имал диярия

 6. Анонимен
  #79

  Ами като не искаш да се целят в теб, друг път като назначаваш, не трябва единствения критерий да бъде, може ли да краде,а дали разбира нещо от работата за която е назначен

 7. Анонимен
  #78

  Прекалено много провинения , за да повярваме , че е чист !Найденов не е Господ , за да опрощава грехове , а трябва да носи отговорност за тези , които е назначил(или са му наредили да назначи ).

 8. Анонимен
  #77

  Този човек крие собствената си несъстоятелността чрез нахалство и щедри плащания за медиите - справка парите за "информационни кампании" от техническата помощ към Програмата за развитие на селските райони. Никога не е казал и дума за политика - какво е състоянието на земеделието, каква е отрасловата политика. Единствената му грижа е да дава пари на зернените тузове - за да има мир и да може да прокарва гешефтите си.

 9. Анонимен
  #76

  НАГЪЛ ДЕБИЛ, ПОДАВАЙ СИ ОСТАВКАТА НЕЗАБАВНО!

 10. Анонимен
  #75

  Найденов изглежда най- мазният и опитен тарикат в това правителства. Винаги съм казвала, че той удря в земята Борисов по популизъм.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.