Хазната даде 500 хил. лв., за да заработи магистралната компания

Неработещата все още компания “Стратегически инфраструктурни проекти”, която трябва да ускори изграждането на магистралите “Струма”, “Хемус” и “Черно море”, получава 494 280 лева от централния бюджет за организиране на работата си, съобщи правителствената пресслужба в сряда. Очакваше се бюджетът на държавното дружество за 2012 г. да е двойно по-голям.

Компанията бе създадена през 2011 г., но е регистрирана в Агенцията по вписванията едва на 11 май тази година, става ясно от съобщението.

Към момента тя има само ръководство. Изпълнителен директор е Асен Антов, бивш заместник-изпълнителен директор на агенция “Пътна инфраструктура” от времето на правителството на Сергей Станишев. Членове на директорския борд са професионалният инвеститор Пламен Дерменджиев, който влиза от квотата на министър Симеон Дянков, и литовецът Виргаудас Пуоджукас, от квотата на министър Ивайло Московски.

Именно легализацията на дипломите на литовеца, който има докторска степен по пътно строителство, забави вписването на компанията с месеци.

Тя ще се разположи в сградата на бившето ГУСВ на бул.”Цар Борис ІІІ”. Предстои провеждането на конкурси за назначаване на първите около 20 служители с идеята да се привлекат международни експерти с опит. Все още не е определено какви възнаграждения ще получават те.

Докато беше министър, Росен Плевнелиев твърдеше, че в новата магистрална компания заплатите ще са поне три – четири пъти по-високи от тези в агенция “Пътна инфраструктура”, където средната заплата е 700 лв. От Министерството на регионалното развитие обаче сега твърдят, че разликата в заплатите няма да е толкова голяма, за да не се получава напрежение между двете структури.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?