Хотелът на Спас Русев срещу парламента с нов собственик и бранд

Новото име на "Радисън Блу" ще бъде "Интерконтинентал"

Хотел "Радисън Блу"

Хотелът срещу парламента, който е собственост на бизнесмена Спас Русев, скоро ще смени собственика и името си – вместо "Радисън Блу" (Radisson Blu) ще бъде "Интерконтинентал" (Intercontinental). Това съобщиха от пиар агенцията, обслужваща новите собственици на хотела – пловдивската група "Галакси инвестмънт груп".

След няколкомесечни преговори дружеството, което е под контрола на Спас Русев, е подписало договор с новия партньор. 15-годишният договор с Radisson изтича тази година.

Смяната на собствеността в дружеството и на управлението му е планирана за март, когато ще се проведе общо събрание. От публикуваната в търговския регистър покана става ясно, че в ръководството на компанията влиза представител на "Галакси инвестмънт груп", която е на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Не става ясно дали Спас Русев продава изцяло дела си или запазва част от него.

Пловдивската група купи столичния хотел "Хилтън" (Hilton) от Спас Русев през 2015 г. "Галакси инвестмънт груп" са собственици и на редица хотели по морето, предимно в курорта Слънчев бряг. През "Агрион" са сред най-големите собственици на земеделска земя. Извън звеното си за недвижими имоти основните компании в групата на Антон Щерев и Атанас Петров са "Винпром Пещера" и "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако").

Промяната

Хотелът "Радисън Блу" е собственост на дружеството "Интерхотел гранд хотел София", което пък се притежава почти изцяло от "Уърлд трейд къмпани". Последната е с офшорен собственик от Гърнси, затова крайният собственик е неясен.

При сделката за хотела през 2012 г. за купувач се сочеше Спас Русев. Той, синът му Евгени и адвокатът му поеха ръководството на компанията. После имаше няколко промени, като Спас Русев излезе от борда.

На 21 март е насрочено общо събрание, на което мениджмънтът ще се смени изцяло. Най-интересно е влизането на Константин Бояджиев, който от края на миналата година е в управлението и на "Уърлд трейд къмпани". Бояджиев е и управител на няколко дружества от групата на "Галакси".

От документите на "Уърлд трейд къмпани" се вижда, че Евгени Русев и Бояджиев са ключовите мениджъри - всички решения се взимат само заедно от двамата. От останалите две нови попълнения по-любопитен е Искрен Климентов. От средата на миналата година той е основал дружеството "Асет брокер", което е с адрес "Цар Освободител" 12. Това е къщата на някогашния кмет Димитър Моллов срещу Народното събрание, която беше придобита от Ружа Игнатова чрез дубайска компания. Българката с германски паспорт е създател на криптовалутата OneCoin, която от миналата година привлече хиляди клиенти от цял свят и много обвинения, че е измама, пише "Капитал Daily".

Връзката на Спас Русев с основателите на "Винпром Пещера" започва още през 2012 г., когато "Галакси пропърти груп" дава заем за ремонт на "Радисън" от 5.8 млн. лв., който следващата година спада до 3.2 млн. лв. като половината вземане е прехвърлено към офшорка в Самоа.

В Търговския регистър се вижда още, че "Интерхотел гранд хотел София" ще увеличи и капитала си с 1 млн. лв. до 14.2 млн. лв. Част от увеличението ще е чрез апорт на вземания за 3.64 млн. евро на "Уърлд трейд къмпани".

Новият лукс

Хотелът срещу парламента ще бъде първият под луксозния бранд на световната верига InterContinental Hotels & Resorts в страната, е посочено в официалното съобщение.

"Радисън Блу" е част от значително по-малката марка Rezidor Hotel Group, което е едно ниво по-ниско в категория upper upscale, според представители от туристическия бранш.

За да се изкачи на следващото ниво до луксозен хотел, сградата, собственост на "Интерхотел гранд хотел София", ще бъде реновирана и разширена.

Планирани са козметични промени по фасадата, интериора и разширения, благодарение на които сградата срещу парламента ще се сдобие с нови стаи, конферентен център (който в момента се изгражда) и ресторант на покрива.

Новият хотел ще разполага със 182 стаи, седем конферентни и пет заседателни зали, SPA и фитнес център.

Партньорството със значително по-голямата от двете хотелиерски групи вероятно е свързано с очаквания за по-големи приходи и по-бърза възвращаемост, коментират запознати от сектора.

Но вероятно и плащанията за бранда и управлението ще са по-високи. Разходите по договора с Radisson през 2013 г. са били 748 хил. лв., а през предходната - 933 хил. лв.

Приходите на хотела в досегашната му форма варират между 8 и 14 млн. лв. годишно, като пикът е отчетен през 2008 г. Последните данни в регистъра КАПИ са от 2014 г., когато постъпленията са 9.5 млн. лв., активите са оценени на 35 млн. лв., а дългосрочните задължения са 73 млн. лв.

От 2012 г. насам дружеството не е излизало на печалба, като за 2014 г. загубата е почти 2 млн. лв., а година по-рано е 2.6 млн. лв.

Минавайки под бранда Intercontinental, софийският хотел влиза и в група, оперираща в над 100 страни и с годишни приходи от 1.8 млрд. долара към 2015 г., като 1.3 млрд. долара идват от франчайз, е посочено във финансовите отчети на компанията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес