Хотелиери поискаха оставката на Ангелкова

Хотелиери поискаха оставката на Ангелкова

Българският туризъм изключително трудно би компенсирал щетите от фалита на туроператора "Томас Кук", която досега е осигурявала годишно по около 300 000 туристи към България. Това е "един изключително неприятен фалит, който има и своето доста сериозно изражение като ефект в България", коментира Байко Байков от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори в неделя пред БНР.

"Много неприятно ще пострадат наши колеги – хотелиери, може би около 60 хотела, които са натрупали задължения от "Томас Кук" към тях. Самата сума се предполага, че е в рамките на около 100 милиона лева. Това е първият ефект от доминото ефекти", подчерта Байков.

Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически регистър, е фалиралият "Томас Кук", заяви председателят на сдружението "Клуб на хотелиера" в Несебър Диана Колчева, според която министърът на туризма трябва да подаде оставка.

"Госпожа Ангелкова би следвало, заради тази допусната грешка, да се излезе доблестно пред българските хотелиери и всички занимаващите се с туризъм и да каже:"Да, сгрешихме, цялата администрация на министерството, подавам оставка за това"

"Какво следва? След като не е регистриран по нашето законодателство, ние хотелиерите нямаме никакво основание, да имаме претенции към този оператор", поясни Колчева.

Тя настоя българската държава да вземе адекватни мерки и да подпомогне следващите два туристически сезона. Според нея сега е моментът да се намалят летищните такси за нискотарифните компании, за да се привлекат много такива. Трябва да се направят и пакетни програми, с които в страната ни да влязат повече индивидуални туристи.

Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори изрази опасения и от факта, че фалитът на "Томас Кук" ще доведе до преструктуриране на британския, германския и други пазари.

Очакванията са, че туроператорите в тези два пазара няма да могат в достатъчна степен да заместят капацитетите, реализирани от "Томас Кук" у нас. "Този огромен брой туристи трябва да бъде достатъчно навреме компенсиран, което не е лесно, тъй като моментът, в който този фалит беше обявен, е малко след като вече са завършени едва ли не и преговорите, договорите за следващата година. В екстрен порядък е необходимо всичко да се направи".

Туризмът дава около 22% от БВП на България, коментира бившият заместник-министър на икономиката Милен Керемедчиев пред БНР. Според него е "много трудно да се говори за намеса на държавата, когато става въпрос за изцяло бизнес взаимоотношения", но изоставените туристи са хуманитарен проблем:

"Най-важно е да се обединят всички сили, за да могат тези туристи да се приберат по родните места. От друга страна, компенсации, директни, едва ли би могло да има от гледна точка на финансово изражение. По-скоро аз го виждам като държавна подкрепа от гледна точка на повишаване на броя на туристи от други дестинации, привличане на повече туристи в определени хотели, които са в момента затормозени…".

За специалистите в бранша фалитът на "Томас Кук" беше предизвестен, отбеляза Байко Байков. От 2012 г., когато "Томас Кук" беше един от спонсорите на Олимпиадата в Лондон, започват проблемите на тази група.

"Томас груп" е огромна икономическа група, която включва в себе си както най- известната туроператорска марка "Томас Кук", така и 4 авиокомпании, към днешна с флот от над 115 самолета, множество оператори и хотели, туроператорски и турагентски мрежи. Групата изпитва затруднения от последните пет-шест години и систематично трупа задължения.

Според Керемедчиев Великобритания е допуснала фалита заради очакваните огромни разходи покрай Брекзит, докато Германия е спасила дъщерното си дружество, защото там организираният туризъм е много развит:"Разликата между Великобритания и Германия е огромна. Във Великобритания говорим за милиарди, а в Германия говорим за милиони. Явно е много по-лесно да се запуши една по-малка пробойна, отколкото да се напълни една бездънна яма".

Байков обаче допълни, че британското правителство не е осъществило спасителна операция в "Томас Кук", защото най-големият капитал в мултинационалното акционерно дружество всъщност е германски: "В този смисъл съвсем прагматично е решението на всички страни в този проблем".

Байков също е скептичен за необходимостта от данъчни облекчения в сектора: "Тези стимули биха попаднали извън нормалната икономическа логика - да се подпомагат тези, които са направили грешка в своето икономическо поведение. Не е логично по този начин да се води един бизнес - да подчиниш цялата си дейност на бизнес отношения, които са поставени под риск от години наред и да очакваш след това някои трети да ти съдейства. Подобни стимули биха могли да имат единствено ефект, само ако са на национално ниво и са насочени към създаването на по-устойчив модел на българския туризъм…. Нека не забравяме, че ДДС именно в хотелиерството е силно редуциран, което е една много много сериозна предпоставка за развитието на бизнеса. В тази връзка, някой апели - да се предприемат кампании за субсидиране на чартърите на големи туроператори - отново наливат вода в същия проблем - създаваме предпоставки за развитието на един и същ модел, а не търсим алтернатива…".

Керемедчиев изтъкна, че субсидирането на който и да е сектор в европейска икономика противоречи на европейската практика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес