Христо Иванов обжалва освобождаването на Пепи Еврото от съдебната система

Христо Иванов, архивна снимка БГНЕС

Правосъдният министър Христо Иванов обжалва пред съда решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което следователят Петьо Петров – Пепи Еврото бе освободен от позицията му на следовател.

С това решение кадровиците на Темида уважиха молбата на магистрата за доброволно освобождаване от длъжност, което му даде възможност да напусне системата напълно чист и с полагащите му се около 60 000 лева от заплати.

Преди това ВСС на два пъти отказа да образува дисциплинарно производство срещу следователя. Аргументът на мнозинството бе, че давността за дисциплинарно преследване срещу него е изтекла.

По случая с Пепи Еврото в началото на февруари Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го посочи като извършител на престъпление. В същото време съдът оправда напълно бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов за даване на подкуп от 20 000 евро на Петров, който бе основен свидетел в знаковия процес. Следователят бе посочен от три съдебни инстанции като извършител на престъплението провокация към подкуп.

Въпросът за изтичане на давността остана да виси без категоричен отговор. Мнозинството в съвета смята, че дисциплинарно производство не трябва да се образува, защото това е трябвало да стане още през 2010 година, когато случващото се по делото бе разгласено от медиите.

Христо Иванов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) и решението на ВСС да не се образува дисциплинарно производство срещу Пепи Еврото. Той използва тази си жалба като аргумент срещу решението на кадровия орган да освободи следователя от системата.

Правосъдният министър твърди, че ВСС е нямал право да вземе такова решение при висящо административно производство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?