Хвърлят храна на кучетата, каза Лиляна Павлова за ревизията на обществените поръчки

Лиляна Павлова съзря нездрав корпоративен интерес към АПИ и смята, че се готви "Констинброд 2"

Лиляна Павлова, сн. бТВ

Има нездрав интерес към определени поръчки при ревизията на кабинета "Борисов 2", подозирам корпоративен финансов интерес в пътната агенция, според мен се случва нещо с подготовката на изборите и може би се готви "Костинброд 2". Такова е мнението на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и то съвпада с позицията, изразена от други нейни колеги.

ГЕРБ смята, че с обявената ревизия на предходния кабинет, служебното правителство заема страна в предизборната кампания. Притеснително е, че не компетентните органи, а правителството прави проверките, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова в петък и уточни, че това е работа на Сметната палата, Държавната финансова инспекция и Структурата за одит на евросредствата.

По повод констатациите за забавени обществени поръчки тя коментира пред БНР, че закъсненията не са нарушение. Критиката към Агенция "Пътна инфраструктура" за поддръжка на тунели и магистрали издава частни интереси към държавната поддържаща фирма, казаха още от ГЕРБ. И подчертаха, че Програмата за селските райони пък не е под риск от спиране, както предупреди служебният премиер Огнян Герджиков.

"Аз нарушения не съм правила (...) Всички чухме, че има доклад, но никой не го е виждал. Чухме едни изчетени обществени поръчки, едни витиевати фрази и нищо конкретно. В крайна сметка оставаме с много въпросителни – защо се обяви един доклад и той беше скрит? Защо във въздуха се хвърлиха обвинения, които са необезпечени с професионален одит, проверка от компетентни органи? Дали някой ще дописва този доклад събота и неделя?", запита Лиляна Павлова пред бТВ.

"Хвърля се във въздуха храна за кучета, за да може в събота и неделя да се направят предизборни внушения, лов за вещици, пиар, предизборни внушения, инсинуации и манипулации срещу Борисов и понеделник ще дадат доклада", допълни тя.

Конкретно нейното министерство бе посочено сред онези, в които не са открити нарушения, но пък такива били констатирани в АПИ, която е под контрола на МРРБ.

Лиляна Павлова увери, че няма никакви притеснения Бившият министър увери, че няма притеснения. "Ние сме "за" всяка ревизия и проверка, защото, ако някъде има проблеми, те трябва да бъдат открити и компетентните органи – сезирани", коментира тя.

Според нея обаче целенасочено се опетнява и омаскарява, а вече се е видяло, че няма зловещи злоупотреби с обществени поръчки в правителството на Борисов. За констатираните административни и технически пропуски, грешки и закъснения тя каза: "Който не работи, той не греши".

Павлова обаче смята, че по-интересно е фокусирането на служебния министър в конкретни поръчки. Първата заповед за проверка, подписана от него, е на държавната фирма "Автомагистрали". За мен това е нездрав интерес или опит последната държавна фирма да бъде приватизирана, фалирана и да отиде в частни ръце, каза Павлова.

Подозирам нездрав корпоративен финансов интерес в пътната агенция, продължи тя. Удобно се навързват събитията, включително инцидентът в тунела "Ечемишка", за да може да се прави поголовна чистка, коментира Павлова.

В интерес на истината Герджиков не уволни, а само понижи шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" заради "престъпна небрежност" след като греда от осветителната инсталация се заби в преминаваща кола и уби жена в тунела "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Първоначално премиерът и регионалният министър Спас Попниколов съобщиха, че шефовете на АПИ и държавната пътноподдържаща фирма "Автомагистрали" са освободени. По-късно обаче се разбра, че досегашният директор и председател на управата на АПИ инж. Дончо Атанасов е само понижен до член на УС на агенцията. Уволнен беше Парашкев Кръстев - шеф на "Автомагистрали", както и още трима пътни експерти в агенцията.

Павлова коментира още, че според нея се случва нещо с подготовката на изборите и може би се готви "Костинброд 2" – по подобие на скандала, избухнал в деня за размисъл на изборите през 2013 г. с твърденията за фалшиви бюлетини и готвени манипулации не вота, които впоследствие бяха напълно опровергани.

Павлова каза, че не иска да е лош пророк, но нещо се случвало с изборите и "с този електронен вот".

На 27 януари, когато сдаде властта на служебния премиер Огнян Герджиков, Бойко Борисов призова: "Надявам се да направите ревизия и да разровите всичко, което има по министерствата, за да може тази спекулация да се прекъсне. Ако има нещо, което ви притеснява, да бъде предадено на прокуратурата".

"Не смятам да ви скършвам хатъра, ще го направим с надеждата, че няма много лоши неща да излязат", отвърна му тогава Герджиков.

Засега БСП се въздържа да коментира обявения от служебния премиер анализ.

БСП ще огласи позицията си по данните за нарушения при обществени поръчки в понеделник, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова: "Днес бяха споменати само някои неща твърде кратко и твърде общи. Смятам, че е и професионално, и коректно да изчетем цялото съдържание на доклада и тогава ще го коментираме".

По-рано в петък Жельо Бойчев (БСП) заяви пред бТВ, че одобрява откритите проблеми в АПИ, защото по думите му нееднократно са изнасяни случаи за нередности по възлагането на обществените поръчки.

"Няма как да се радваме, когато се изнасят непотвърдени данни, които не са установени от компетентни органи. Моето усещане е, че служебното правителство се опитва да вземе страна в предсрочните избори”, коментира бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България