Герджиков се размина с фактите: няма риск от спиране на пари по селската програма

Ревизията на кабинета "Борисов 2" открила най-много нередности в МО и АПИ

Ревизията на кабинета "Борисов 2" е открила забавяне на срокове и нагласени обществени поръчки в половината министерства, но най-сериозен е проблемът със забавената оценка на изпълнението на старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). "Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск от спиране на средствата по програмата от Европейската комисия", заяви служебният премиер Огнян Герджиков при представянето на анализа в петък. Той оповести обобщен анализ, извършен от служебния кабинет по заръка на президента Румен Радев. Конкретните факти обаче не са публично достояние и това не дава възможност за преценка доколко основателни са констатациите от проверката, която акцентира на обществените поръчки.

В деня, в който сдаде властта на служебното правителство, бившият премиер Бойко Борисов също настоя за ревизия на управлението му, за "да няма спекулации". Сега обаче мнозина се съмняват доколко тази проверка би могла да е безпристрастна и пълна.

"Служебния кабинет не му е работата да прави проверки и ревизии на предходните министри. Подобни проверки се правят от компетентни органи и това са Държавната финансова инспекция, Сметната палата и Агенцията по одит на евросредствата, коментира в петък пред бТВ бившият енергиен министър Теменужка Петкова, чието министерство е сред изрядните, според анализа на Герджиков. Тя уточни, че трябва да е ясно как се правят тези проверки и потвърдени ли са.

От анализа на Герджиков се разбра, че най-много нередности при обществените поръчки са открити в Министерството на отбраната и в подчинената на регионалното ведомство Агенция "Пътна инфраструктура“. Почти без нарушения са министерствата на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на образованието, на туризма и на енергетиката. Там са открити само технически и административни пропуски, информира премиерът.

Забележително е, че МОН също попада сред ведомствата, за които не са открити сериозни нарушения, въпреки че миналата седмица служебният министър предизвика почти фурор със съобщението си за спрени пари по прогарамата за наука.

Няма риск от спиране на пари от селската програма, а най-много глоба

Подвеждащ извод от ревизията е предупреждението на проф. Греджиков, че има риск от спиране на пари по Програмата за развитие на селските райони обаче е подвеждащо. По старата програма няма как да има спиране на средства, защото финансовото ѝ изпълнение изтече в края на 2015 г. Заради забавеното изготвянето на последваща оценка на ПРСР 2007 - 2013 г. е възможно да бъдат наложени финансови корекции, става ясно от отговора на Министерството на земеделието и храните по повод запитване на Mediapool.

Последващата оценка на приключилата програма е трябвало да бъде готова до края на 2016 г. и след това предадена на Европейската комисия. Това обаче не е било направено. Причината е в обжалването на обществената поръчка. Тя е била обявена от бившия министър на земеделието Десислава Танева на 13 октомври 2016 г. Прекратена е в деня на подписването на указа за назначаване на служебното правителство - 25 януари 2017 г. с мотив, че няма как да бъде изпълнена до края на 2016 г., защото се обжалва, става ясно от регистъра на обществените поръчки.

На 3 февруари 2017 г. служебният земеделски министър Христо Бозуков пуска отново същата поръчка. На 15 февруари офертите на кандидатите са отворени. Не е ясно кои са те, защото протоколът от работата на комисията все още не е публикуван в профила на купувача.

Поръчката е с прогнозна стойност от 260 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 124 календарни дни.

В отговора на МЗХ е посочено, че е постигната договореност с Европейската комисия документът да бъде предаден до края на април. Заради забавянето му има риск от налагане на финансови санкции по ПРСР 2007-2013 г.

Забавяне има и по обявяването на оценка на ПРСР от настоящия програмен период за 2016 година Поръчката предстои да бъде обявена, а документът трябва да бъде изпратен в ЕК до юни 2017 г., посочват от МЗХ.

От над 100 поръчки в МО "вероятно има 9-10 с индикации за някакви нарушения"

Герджиков открои Министерството на отбраната като лидер по проблемни поръчки. По думите му там са открити 45 нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при проведени общо 113 процедури през 2016 г.

По девет процедури е установено наличието на индикатори за измама и са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 процедури с установени проблеми са изпратени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, каза Герджиков.

Проверката е установила, че в документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието в търговете.

На 14 февруари военният министър Стефан Янев каза, че е предал на прокуратурата доклад с над 100 обществени поръчки. Така той създаде впечатление, че всички те са нередни. В петък министърът уточни пред БНТ, че целият доклад за над 100 поръчки е даден на държавното обвинение, тъй като "вероятно има 9-10, в които има индикации за някакви нарушения, които могат да водят до съдебни или най-малкото някакви проверки на прокуратурата".

Съмнения за нагласени търгове за поддържането на магистралите

Същото се е случвало и в пътната агенция при поръчки за поддържане на участък от магистрала "Хемус", включително и осветлението на тунелите "Витиня", "Топли дол", "Правешки ханове" и "Ечемишка", където в началото на февруари паднала част от осветителна конструкция уби жена.

Нередности има и при избора на изпълнител на участък от магистралите "Тракия" и "Марица", включително и принадлежащите пътни връзки и поддържането на тунел "Траянови врата", каза Герджиков.

Посочените от Герджиков пътни участъци се поддържат от държавната компания "Автомагистрали", чийто изпълнителен директор беше сменен след трагичния инцидент в тунел "Ечемишка" . Дружеството има четригодишен договор подписан през септември 2015 г., който изтича през 2019 г.

МФ имало сериозни индикации за картелни споразумения, неясно какви

"Зачестили са случаите, при които има сериозни индикации за картелни споразумения по данни на Министерството на финансите", каза Герджиков, но без да конкретизира.

Според него при централизирането възлагане на обществени поръчки има риск за съгласуваните действия от страна на търговци в определен сектор.

"Те увреждат реалната икономика и реалната конкуренция и водят до неизгодни финансови условия за публичната администрация", каза премиерът. Той допълни, че картелите се доказват трудно, а делата продължават с години.

Той не посочи секторите, в които има индикации за картелни споразумения.

Министерство на икономиката

В Министерство на икономиката са докладвани нарушения за залагане на дискриминационни условия в техническите спецификации и изменения на критериите за подбор след отварянето на офертите. Това е довело до незаконосъобразно допускане на участници, каза Герджиков.

При липса на конкуренция е проведен търг от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия през 2016 г. Става въпрос за обществена поръчка за надграждане и разширяване на уеб базирана информационна система за обслужване и вътрешна комуникация между българските служби по търговско-икономически въпроси в чужбина и изпълнителната агенция, посочи Герджиков.

Забавени поръчки в Министерството на здравеопазването и МВР

В здравното ведомство са открити проблеми при обществената поръчка за застраховането на санитарните автомобили на центровете на спешна помощ и за охрана на сградите на министерството.

При Министерството на вътрешните работи е установено забавяне на процедура за обществени поръчки, свързани с изпълнението на информационна система от ноември 2016 г. Според Герджиков това поставя в риск изпълнението и усвояването на заложените средства и евентуално образуването на наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Става въпрос за неизпълнение на изискването за създаване на единно звено за контакт, т.нар. система SPOC, което гарантира задължителния обмен на информация относно сигурността на документите. По него има стартирана наказателна процедура, а неотдавна ЕК дори уведоми Европейския съд. Виновни за забавянето обаче са три правителства – двата кабинета на Борисов и това на Пламен Орешарски.

Нарушения са установени още и при обществени поръчки на Агенцията по вписванията, каза Герджиков без да конкретизира.

"За 14 дена не може да се направи дълбочинен анализ, министерствата ще продължат да го правят", каза още служебният премиер. Той добави, че е разпоредил на министрите неотложните обществени поръчки да бъдат възложени при спазване на закона.

Пълният доклад от проверките ще бъде публикуван в понеделник, обеща Герджиков.

Споделяне

Още по темата

Още от България