Икономическата комисия подкрепи разхлабването на режима за пушене

Сн. БГНЕС

Парламентарната икономическа комисия прие в сряда промените в Закона за здравето, с които се либерализира режимът на пушене на обществени места. Предложеният от БСП законопроект бе одобрен с осем гласа "за", четири – "против", и един "въздържал се".

Отрицателните вотове бяха от трима депутати на ГЕРБ, плюс гласа на Георги Кадиев, който единствен от БСП гласува "против" разхлабването на пълната забрана за пушене.

Промените в Закона за здравето обаче няма да влязат в сила, докато не получат одобрението и на парламентарната здравна комисия, след което ще трябва да бъдат приети или отхвърлени на първо и второ четене от депутатите в Народното събрание.

Според измененията, внесени от депутата от Коалиция за България Спас Панчев, забраната ще продължи да действа за административните сгради, офиси, детски градини и училища, болници, както и за заведенията за бързо хранене. Тя обаче ще отпадне за кафенетата под 70 кв. м, чиито собственици отново ще могат да избират дали да се пуши в тях, както беше преди тоталното премахване на пушенето на закрито през лятото на 2012 г.

Режимът ще се либерализира и за по-големите заведения, които ще могат да разрешават на клиентите си да пушат, стига да разполагат с подходяща вентилационна система и твърда преграда между двете помещения, отделяща пушачите от непушачите.

Гласуваният текст толерира също и пушенето в казината и нощните заведения. Обяснението на вносителите бе, че в тези заведения така или иначе непълнолетни нямат право на достъп.

Това е Закон за здравето, а не за насърчаване на малкия и средния бизнес, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков на заседанието на комисията.

По думите му, "дори и 0.001% от пушачите" да са отказали този вреден навик след въвеждането на забраната, това все пак се брои за успех. "Със сигурност има влияние върху бизнеса, но това не е най-важното", допълни Ненков.

Твърдо против либерализирането на забраната застана и зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, който изреди всички физиологични последствия, които могат да възникнат от пушенето.

Депутатите от Коалиция за България обаче продължават да поддържат идеята за смекчаване на режима.

Хората имат право да решат да пушат или да не, заяви вносителят на проекта Спас Панчев.

Идеята ни е да дадем право на свободен избор на хората и да решим тази тема, защото има по-сериозни проблеми в обществото, заяви той.

По думите му, парите, събрани от санкции за нарушение на забраната, трябва да отиват за превенция на тютюнопушенето. Така, според депутата, младежите ще бъдат възпитани да не пушат, защото и според него тютюнопушенето било един от най-лошите навици.

Панчев изтъкна, че броят на пушачите в България продължава да се върти около 3.5 млн. души, което говори, че забраната не е помогнала на някакъв начин значителен брой хора да откажат цигарите. Според Панчев, това се дължи на местния манталитет.

"Малко преди да влезе забраната, беше дадена възможност в заведенията, в които хората се хранят, да изградят зали за пушачи и непушачи. По-късно влезе забраната, а собствениците останаха излъгани", заяви още депутатът от Коалиция за България.

Панчев цитира данни, изнесени от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БАХА), според които вследствие на тежката икономическа криза и пълната забрана за тютюнопушене през 2012 и 2013 година бизнесът е отбелязал спад в оборота между 50 и 70 процента в зависимост от големината на населеното място и особено през зимните месеци.

От друга страна поради занижените приходи в бранша за периода от влизането в сила на забраната до момента редица заведения или прекратяват дейността си, или са принудени да сведат до минимум работните места с цел икономии, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България