Според Спас Панчев от левицата:

Корупция и рушвети "отменят" забраната за пушене на закрито

ГЕРБ и БСП взаимно се обвиняват в "лобизъм", вносителят на новия закон окачестви сегашния като "най-неизпълнявания и най-корупционния"

Корупция и рушвети "отменят" забраната за пушене на закрито

Със странния аргумент, че властите и ресторантьорите са корумпирани и законът за забрана на тютюнопушенето така или иначе не се спазва, тъй като по-големите заведения се измъкват чрез рушвети, депутатът от Коалиция за България Спас Панчев защити предложението за отмяна на забраната, въведена миналото лято от предишното правителство. Законопроектът, внесен от Панчев и група негови колеги от БСП, не среща еднозначна подкрепа сред управляващите, а в ГЕРБ са изцяло против.

Депутатът от опозицията и бивш здравен министър Десислава Атанасова се възмути, че законът е "лобистки" и "БСП за пореден път поставят печалбарството над живота и здравето на българските граждани". В отговор Панчев каза, че според него законът на ГЕРБ, въвеждащ пълна забрана за пушене на закрито, е "най-неизпълняваният и най-корупционният".

"Най-неизпълняваният и най-корупционният" закон

"Навсякъде, където съм бил в България, всъщност, забраната за пушенето не се спазва. Иначе смятам, че законите трябва да се спазват, а контролните органи да контролират. Но виждам, че за съжаление, по никакъв начин това не се случва. В момента забраната е вид предпоставка за корупция”, заяви пред Mediapool народният представител от БСП, който така и не успя да обясни защо като законодател не се опита да подобри контрола върху забраната за пушене, а изцяло предлага премахването ѝ.

Спас Панчев смята, че вероятно има и други закони, които не работят и предпоставят към корупция. "Има, има други нормативни актове с такъв корупционен характер, но не съм подготвен сега да ги изброя”, каза Панчев. И допълни, че "контрол върху контролиращите органи трудно се осъществява”. "И така да остане законът, няма да изиграе ролята, която искат непушачите, ще се нарушава”, заключи той.

"Тези, които в момента имат пари, уреждат си пушенето в техните заведения – плащат си и на всяка маса се пуши и там проверки не стъпват”, продължи Панчев. "Малките, по-бедните, за съжаление закриха заведенията си или пък са с малък оборот. По-честно е да махнем цялата забрана”, убеден е депутатът Панчев.

"Никой не е направил баланса, за да каже кои са повече – пушачите или непушачите, и дали повечето желаят да се възстанови либерализирането на закона или да остане в този вид. Българските граждани имат право да поискат някаква промяна, защото голяма част от българите считат, че този закон ограничава техните права. Голяма част от ресторантьорите смятат, че некоректно държавата се намесва в тяхната дейност. Те считат, че местата, където се извършва тази дейност, не са обществено поле, а са частна собственост, която те експлоатират в съответствие със законодателството. От всички добре се приема идеята да има изградени вентилационни инсталации в помещенията, за да се осигури на непушачите, на работещите там, нормална атмосфера. В заведенията никой не отива насила, а по собствена воля. Всеки избира мястото – заведение за непушачи или в заведение, в което е разрешено тютюнопушенето при определени условия. Ние искаме залата да обсъди – с гласовете си да решим дали е дошло времето на тази промяна или България да остане държавата с най-строг режим за тютюнопушенето”, коментира още Спас Панчев.

Той смята, че законопроектът трябва да влезе за гласуване в пленарна зала преди зимата. "Няма никакъв лобизъм. Ние искаме българските граждани да живеят в демократична държава. Българските граждани пожелаха да има такъв проект, ние сме го подготвили, парламентът е в правото си да реши”, заключи той.


В нощните заведения и казина ще се пуши без ограничения

Внесеният преди ден проект за промени в Закона за здравето предвижда в нощните заведения, игралните зали и казина да се пуши без обособяване на самостоятелни помещения. В заведенията за хранене и развлечения ще се допуска тютюнопушене в специално обособени помещения, както беше преди въвеждане на забраната. Когато заведението е с площ по-малка от 70 кв. м., собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение да се пуши или не. Ще се допуска пушене и в обособени самостоятелни помещения в сградите на летищата.

Запазва се пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места като обособени работни места, места за настаняване, училища, детски градини и ясли, интернет клубове, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки.

В наредба на Министерския съвет ще бъдат регламентирани условията и реда, техническите характеристики и изисквания за вентилация и начина на обозначаване за помещенията, в които се допуска тютюнопушене.

Като мотив за внесените изменения от левицата посочват спада в оборота на ресторантьорския и хотелиерския бранш след влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. За този период редица заведения или прекратяват дейността си, или са принудени да сведат до минимум броя на работните места с цел икономии, посочват вносителите.

От Коалиция за България отбелязват, че въпреки стремежа на Европа за ограничаване на тютюнопушенето, в редица държави - членки на Европейския съюз като Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия се допуска по изключение пушене в някои обществени места, при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения и при стриктно спазване на определени изисквания.

"Висша проява на лобизъм за ресторантьори и собственици на казина"

Бившият здравен министър от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че проектозаконът е "висша проява на лобизъм" за ресторантьори, хотелиери, за собственици на казина, а и на много други сектори от икономическия живот.

"Оказва се, че именно на тези места ще се пуши абсолютно безконтролно, без абсолютно никакви ограничения по отношение на квадратура, климатични инсталации и т.н. БСП за пореден път показва, че не държи на никакви не само европейски ценности и стойности, но и на никакви човешки такива”, каза Атанасова.

"БСП за пореден път поставиха печелбарството над живота и здравето на българските граждани. Това, че в момента действа забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, е европейска мярка, която в продължение на година и половина действа в България и повече от 60 % от българските граждани я одобряват”, добави Десислава Атанасова.

"Интересно ми е дали сега министърът на здравеопазването ще си подаде оставка, ако парламентарната група на БСП, а и на всички от управляващата коалиция приемат законопроекта на Закона за здравето", каза още Атанасова. По-рано настоящият зравен министър Таня Андреева (БСП) се обяви против вдигане на забраната. На същата позиция е и председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер от ДПС.

Десислава Атанасова повтори, че ГЕРБ ще гласуват против този законопроект, но освен това съобщи, че ще внесат вот на недоверие към правителството за здравеопазването. "Има много неща в сектора, които не вървят. Няма лекарства за онкоболни, няма пари за болниците, всеки ден има проблеми и в спешната помощ. Целият сектор се тресе, очаква ни катастрофа. Пушенето в този случай е най-малкият проблем на сектор здравеопазване”, заяви Десислава Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?