Илко Семерджиев: Избирателят често не осъзнава, че гласуването за политически илюзионисти е пагубно

Д-р Илко Семерджиев, лидер на коалиция "Десните"

"Има модел "Пеевски" и той работи, независимо от това дали хората го виждат или не. Негови създатели са номенклатурата на бившата БКП, сега БСП, ДПС, ГЕРБ и други инженерни политически проекти, които виждаме периодично да се появяват като движения, да мутират в партии и странни коалиции. А на въпросът кой ги утвърждава, отговорът е еднозначен – избирателят, който често не осъзнава, че неговият избор е важен и че последствията от негласуването или гласуването за политически илюзионисти е пагубно за общото ни добруване", казва лидерът на коалиция "Десните" д-р Илко Семерджиев, водач на листа на 23 МИР София-град и 6 МИР Враца.

Господин Семерджиев, вие все още сте член на ДСБ, но пък сте "граждански кандидат“ на коалиция "Десните". Не ви ли напомня това на Георги Първанов и членството му в БСП, докато организираше явяването на евровота на АБВ? Защо не напуснахте ДСБ и защо се включихте в новата коалиция?

Мястото на ДСБ е в коалиция "Десните", защото ДСБ е създавана включително и от мен, като дясна партия и независимо, че настоящото ръководство е силно олевяло, ще дойде време, когато членовете на партията ще възстановят оригиналния замисъл. И тогава, както обявих още при създаването на коалиция "Десните", партия ДСБ ще бъде отново добре дошла в дясното политическо пространство. Лично аз не съм склонен да направя компромиси с дясното си мислене, биография и ценности, така че моето място не е в РБ. Не приемам също така, безпринципните съюзи, които Радан Кънев направи с остатъците от НДСВ, остатъците от ДПС и бивши министри на "царя“, Тройната коалиция и ГЕРБ, които определено не са десни, а още по-малко полезни. Разбирам жаждата за власт на хора, които работят за кариерите си, но не мога да се присъединя към личните им амбиции. Затова оставам в дясно – там, където винаги съм бил и, за което съм работил през целият си професионален и политически път.

По какво "Десните", според вас, се различават от РБ като идеология и мерки, които предлагате?

По всичко. Предизборните послания на РБ са леви, даже революционни. Нали не сте забравили например, какво заяви Петър Москов като концепция за реформиране на здравеопазването – "Ликвидиране на НЗОК и прехвърляне на базов пакет за здравното осигуряване в НОИ...“, а в телевизионния дебат за това как ще го осъществи отговорът му беше, че за целта са необходими "сърце и топки“. Съжалявам, че се налага да припомням подобни нелепици "тип Дзерджински“, но те са просто факт. Самият Кънев се определи като политик не просто като стоящ в център-дясно, а като лични убеждения дори в ляво от центъра. Това не са само индикации за политическа несъстоятелност, а и свидетелства за тежко самоуправство с партия, членове и симпатизанти, които скоро ще разберат, че са измамени и ще потърсят сметка за това. Припомням също така и нелепицата за съкратен реформаторски мандат и последващо свикване на Велико народно събрание, които показват тотално непознаване на законодателния процес и особено на технологията на изпълнителната власт.

Как ще отговорите на обвиненията, че само разсейвате десния вот? И каква ви е прогнозата за представянето на "Десните“ на изборите?

Напротив – предлагаме дясна алтернатива за автентичен десен вот, защото ДСБ беше завлечена в центристка коалиция и като съставна част на РБ предлага следизборен съюз с тези, които доскоро наричаха "мафия“. Относно прогнозите за изборите ще кажа само, че изборният резултат за нас не е по-важен от запазването на някакъв остров на дясното политическо представителство, който рано или късно ще бъде оценен, защото "вербално център-десните“ ментета ще произведат и менте управление, а резултатите от него ще ги видите още през следващата година.

Казвате, че коалицията е "траен политически съюз“. Какво се разбира под това – обещание за нова дясна партия. Помните, че Синьо единство бяха едни от идеолозите на разпускането на десните партии и преобразуването им в една обща?

Разбира се, единствено и точно това, което казваме – "траен политически съюз“, който може да съществува съгласно българското законодателство единствено като коалиция. Всички приказки за разпускане на партии, единение и прочие фантазии са признак на некомпетентност и ляво мислене. Ние, десните, държим на своята индивидуална идентичност и практикуваме единодействие като съюзници, а не единение, което в крайна сметка винаги води до централизация, а накрая и до еднолични режими.

"Изберете Бойко - дайте му още един шанс да рита мачле пред публика“, написахте във Фейсбук. Той е често критикуван от вас, особено че не е десен. Защо?

Защото Борисов просто не е десен. ГЕРБ са популистка партия с автократично управление и състав от ниските ешелони на номенклатурата на някогашната БКП. С неговите прехвалени магистрали може да претендира единствено за пост в Агенцията за пътна инфраструктура, но не и за премиер. Да плащаш с парите на данъкоплатците на фирми, които строят магистрали, е стопанско, а не държавническо занимание. Това си пролича особено ярко във факта, че дори не можа да довърши мандата си през 2013 г. и вкара държавата в циклични кризи, които ще се повтарят периодично и ще ни изтощят до краен предел още тази зима.

Проблемът КТБ, намесата на главния прокурор в случая, поставиха един особено важен проблем – съдебната реформа в България, за да се постави законността над всичко. Тази тема не е сред централните за вашата коалиция. Какво смятате, че трябва да се направи в сферата на правосъдието, кои са необходимите реформи?

Очевидно не сте обърнали внимание на програмата ни, в която правосъдието е един от седемте приоритета и е изведено като една от петте области за належащи реформи. Ние смятаме, че прокуратурата не може да остане като представителство във ВСС и следва да се изведе в изпълнителната власт, за да носи и политическа отговорност, а главният прокурор да се избира от НС. Няма и никакъв смислен аргумент във ВСС прокурори да участват в кадруването на съдии при положение, че в съдебния процес те са само една от страните в производството, а решенията се постановяват от съдията. Подобна зависимост на съдиите от прокурорите е нелогична и както виждаме – вредна.

Останаха ли "полезни ходове“ за КТБ и какво прогнозирате, че ще се случи с банката след изборите?

В България прогнозите не са лесно занимание, защото институциите не работят в рамките на своите компетенции и често не изпълняват или надскачат правомощията си в резултат на политически, или друг заговор. КТБ може да бъде своеобразен политически катарзис за системата, но по-вероятно е да остане черна кутия, от която ще изтича контролирана информация за целите на дезинформацията и оцеляването на злоупотребилите с власт и влияние. Кражбите активно текат и ще продължат, а бездействието на БНБ подпомага този процес.

Един от другите основни проблеми е здравеопазването. Вие като бивш министър на здравеопазването какво смятате, че трябва да се случи, за да се закрепи първоначално, а после и да се подобри системата?

На първо място трябва да се подобри събираемостта на здравните вноски и да се обхванат неосигурените, които в момента са доста повече от 1 млн. души. Трябва да се пресекат кражбите и измамите, да се престане с незаконната практика да се искат пари на осигурените пациенти в момента на ползването на медицинска помощ, да се възстанови обществения статут на НЗОК и да се постави в остра конкурентна среда. Нека никой не забравя, че здравното осигуряване е насочено към потребителите и това трябва да даде основание на всеки управленец в сектора да защитава тезата, че заплащането на услугите трябва да се върне в правилото "парите следват пациента“, защото издръжката на структури и административното преразпределение на финансови средства е спомен от социализма – неработещ и изтъкан от злоупотреби.

Има ли модел "Пеевски“ – кои са неговите представители, кои са неговите създатели и кой го утвърди?

Има такъв модел и той работи, независимо от това дали хората го виждат или не. Косвените признаци днес са случващото се в КТБ, "Южен поток", цените на тока, купуването на гласове и прочие. Негови създатели са номенклатурата на бившата БКП, сега БСП, ДПС, ГЕРБ и други инженерни политически проекти, които виждаме периодично да се появяват като движения, да мутират в партии и странни коалиции, а накрая и да изчезват от политическия хоризонт, за да се появят отломки от тях като кукувичи яйца в чужди гнезда. А на въпроса кой ги утвърждава, отговорът е еднозначен – избирателят, който често не осъзнава, че неговият избор е важен и че последствията от негласуването или гласуването за политически илюзионисти е пагубно за общото ни добруване.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта