Ислямистите в Мали заплашиха да ударят "в сърцето на Франция"

Ислямистите в Мали заплашиха да ударят "в сърцето на Франция"

Джихадисти в Мали се заканиха да ударят Франция "в сърцето", предаде Франс прес, в понеделник – четвъртият ден от началото на френската военна операция в западноафриканската държава в подкрепа на правителствените сили срещу ислямистките бунтовници. Около 100 екстремисти и един френски пилот бяха убити от началото на интервенцията, в резултат на която малийската армия си върна централния град Кона.

"Франция атакува исляма. Ние ще ударим тази страна право в сърцето. В името на Аллах, ние ще го направим", заяви за  агенцията Абу Дардар, един от представителите на ислямисткото Движение за единство и джихад в Западна Африка. Запитан какво точно има предвид под "в сърцето", Дардар отговори: "Навсякъде, в Бамако, в Африка и в Европа" и добави, че по-късно днес ислямистите ще направят и съобщение за съдбата на осемте френски заложници в Сахел.

Франция, която обяви, че води война срещу тероризма в  Мали, в петък блокира напредъка на ислямистите от Северно Мали към централните части на страната. За първи път Франция бомбардира в неделя ислямистки позиции в северните части на страната, които от доста време бяха под контрола на джихадистите, а именно в районите Гао и Кидал.

По-късно в понеделник Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание за ситуацията в Мали по искане на Франция. Срещата ще започне в 12 ч. местно време (19 ч. българско време).

Конфликтът в Мали започна през март миналата година, когато група военни извърши държавен преврат. Ислямистите се възползваха от последвалия хаос и завладяха северната част на бившата френска колония.

Франция, която предприе своята операция в отговор на започнатото от екстремистите настъпление на юг, оправда действията си с Член 51 от Устава на ООН, който дава правото на легитимна отбрана, индивидуална или колективна, в случай че страна членка на световната организация обединените нации стане обект на въоръжена агресия.

Френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан заяви, че администрацията на Обама е обещала да окаже помощ за антитерористичната операция в Мали чрез зареждане с гориво на френски бойни самолети. Министърът определи това като проява на "пълна солидарност от страна на САЩ".

Великобритания пък е предложила на Франция военни транспортни самолети за превозване на военен персонал и оборудване.

Британският вестник "Таймс" припомня в редакционна статия, че ислямистите в Мали са членове на радикалната групировка Ансар Дин и заявяват, че са част от глобалната мрежа Ал Каида. Те са известни със своята жестокост и фанатизъм. Международният наказателен съд в Хага вече започна разследване по обвинения, че бойци на Ансар Дин са убивали цивилни и са разрушили училища и болници. Екстремистите също така са разрушили древни архитектурни паметници в град Тимбукту.

Съветът за сигурност на ООН вече призова международната общност да изпрати въоръжени сили в Мали. В столицата на Мали Бамако имаше масови демонстрации, в които хората призоваваха за чуждестранна намеса. Франция отвърна на тези призиви и започна операции срещу екстремистите.

Това не е военна авантюра. Целта на мисията, която се подкрепя както от международната общност, така и от страните в региона, е да се спаси бедната страна от потисничеството на чуждестранната ислямистка групировка. Не бива да се допусне Мали да се превърне в разпаднала се държава, както се случи в миналото с Афганистан. Светът сега вече знае какво може да стане в подобен случай, пише "Таймс" в редакционната си статия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят