Испанската прокуратура отхвърли политически мотиви срещу каталунските сепаратисти

Испанската прокуратура отхвърли политически мотиви срещу каталунските сепаратисти

Испанската прокуратура отрече процесът срещу каталунските сепаратисти за ролята им в опита за отцепване на Каталуния от Испания през 2017 г. да е политически мотивиран, както твърди защитата, предаде Франс прес.

"На съд не е стремежът към независимост, не е суверенисткият политически проект, а изключително тежките събития от септември и октомври 2017 г.", заяви прокурорът Хавиер Сарагоса във Върховния съд в Мадрид.

"Политическата дейност не дава право да се организират закононарушения" като неспазването на решението на Конституционния съд, с което се забранява произвеждането на референдума за самоопределение от 1 октомври 2017 г. или използването на граждани като "живи стени" в защита на урните и предизвикването на тежки сблъсъци с полицията, добави той.

Сарагоса заяви това в отговор на адвокатите на обвиняемите. Един от адвокатите вчера представи клиентите си като "политически дисиденти", които са несправедливо преследвани заради своите убеждения.

Прокурорът обвини защитата, че иска да създаде "изопачена версия на действителността, за да злепостави испанското правосъдие и институциите му".

Процесът се води срещу 12 бивши каталунски лидери, които са обвинени в организиране на референдум за самоопределение и обявяване на независимост на "каталунска република" през октомври 2017 г. въпреки съдебните забрани.

Обвиненията са за бунт, присвояване на средства и неподчинение. В някои случаи присъдите може да достигнат 25 години затвор.

Процесът може да продължи три месеца, а обявяването на присъдите не се очаква преди юли. Големият отсъстващ сред обвиняемите е бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа