Истерията около Covid-19 се прехвърли при ветеринарите в търсене на лекарство срещу краста

Препаратът Ивермектин е силно токсичен и лесно може да се предозира, предупреждават ветеринари

Истерията около Covid-19 се прехвърли при ветеринарите в търсене на лекарство срещу краста

Българският ветеринарен съюз сигнализира във вторник, че е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на препарата Ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти.

Засиленият интерес към това лекарство е породен от поредната информация в публичното пространство, че лекарство срещу краста може да се окаже успешно в борбата с Covid-19. На подобно нашествие досега бяха подложени аптеките, където хора изкупуват витамини, антибиотици и други продукти, за които се появяват научни публикации или твърдения от публични фигури, че може да са ефективни срещу Covid-19.

След като за два дни националният консултант по кардиология проф. Иво Петров спомена пред няколко медии за новите надежди, които се възлагат на медикамента срещу краста, интересът към този препарат се е увеличил.

Ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие. Във ветеринарната медицина се използват много от продуктите от групата на Ивермектина.

Той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира.

Неправилната масова употреба на Ивермектин може да доведе до по-страшни последици за хората, дори смърт, предупредиха във вторник от Българския ватеринарен съюз.

"Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид-човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози", посочват от организацията.

На редовния брифинг в МС днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски заяви, че в Австралия в момента изследва ефекта на това лекарство. Проучванията обаче са в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вируса.

"Дадено е, че унищожава в голям процент вируса за 48 часа. Все още е в много начална фаза това проучване, за да се стигне до клиничната му употреба. Но ние много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България има възможости за производство и то в много големи количества", заяви ген. Мутафчийски. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус