Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Исторически ден за Европа": Лидерите се разбраха за възстановителния фонд и бюджета

За първи път ще бъдат емитирани общи дългови облигации на ЕС

8 коментара
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Споразумението въвежда някои неща за пръв път: европейските страни ще набират големи суми чрез колективна, а не индивидуална продажба на облигации; освен това голяма част от тези пари ще се даде на най-пострадалите от пандемията страни безвъзмездно, а не като заеми, които биха раздули държавните им дългове.

Тези необичайни стъпки отразяват труден консенсус сред страните членки: че мащабите на кризата, пред която са изправени, изискват безпрецедентни мерки за гарантиране на легитимността, стабилността и благоденствието на ЕС.

Бюджетът ще бъде 1.824 трилиона еврои ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предвижда се запазването на отстъпките от бюджетните вноски за Австрия, Дания, Холандия, Германия и Швеция.

Мишел уточни, че се предвижда отпускането на бюджетни средства да бъде спирано при заплахи за върховенството на закона, като решенията ще бъдат взимани с квалифицирано мнозинство. Фон дер Лайен посочи, че отпускането на средства от фонда за възстановяване ще бъде обвързано с изпълнението на препоръките на ЕК за развитието на националните икономики чрез т. нар. европейски семестър.

Постигнатото споразумение изисква одобрението на Европейския парламент и националните парламенти на 27-те страни от ЕС. Предвижда се средствата за възстановяване да бъдат осигурени чрез заем от капиталовите пазари, изтеглен от Европейската комисия.

В документа със заключенията от срещата се посочва, че 390 милиарда евро от фонда са възстановяване ще бъдат осигурени като безвъзмездна помощ, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат заеми. Изплащането на заемите ще продължи до 31 декември 2058 година. Ще бъдат въведени нови данъци за покриване на дълга, т. нар. "собствени ресурси" на ЕС.

Отпускането на средствата от фонда за възстановяване ще бъде съобразно националните данни за брутния национален доход и според изпълнението на националните икономически програми, при следване на препоръките на ЕК по т. нар. европейски семестър (насоки за икономическо развитие). Предвижда се 30 на сто от общия бюджет да бъде насочен към цели за опазването на околната среда.

Европейският съвет подчертава важността от спазването на върховенството на закона, е посочено в документа, без да се дават подробности как този въпрос ще бъде обвързан с използването на бюджетните средства. Предвижда се от догодина в ЕС да бъде въведен данък върху пластмасата.

Очаква се ЕК да предложи начини за облагане на въглеродните замърсители и търговците онлайн от 2023 година. Изразена е готовност за въвеждане и на нови такси върху паричните преводи.

В документа се посочва, че наред със средствата по общите програми, България ще получи от новия бюджет 200 милиона евро за най-слабо развитите райони. За нашата страна се предвиждат също 57 милиона евро за дейностите около закритите мощности в АЕЦ-Козлодуй със съфинансиране от ЕС до 50 на сто. 

Европейският фонд за отбрана (ЕФО), чрез който се очаква ЕС да съфинансира промишлени проекти, общи за няколко страни, ще получи 7 милиарда евро за периода 2021-2027 г. - наполовина по-малко от първоначално предвиденото. Фондът цели "да насърчи състезателното начало, ефикасността и иновационния капацитет на промишлената и технологична база на европейската отбрана, като подкрепя действията, насочени към трансгранично сътрудничество и съвместна работа в цялата общност, на всеки етап от промишления цикъл на отбранителната продукция и технологиите", напомня агенцията.

ЕС има големи планове за отбранителната си индустрия, но средствата, отпуснати в крайна сметка в рамките на неколкогодишния бюджет на Европейската комисия, са далеч от първоначалните амбиции, които предполагаха сума от над 13 милиарда евро, отбелязва Франс прес.

Новият седемгодишен бюджетен план на ЕС включва и създаването на фонд в размер на 5 милиарда евро за страните, които са пострадали най-много от Брекзит, съобщи след края на срещата на върха в Брюксел премиерът на Ирландия Михол Мартин. Ирландия е една от страните, които рискуват да понесат най-много икономически вреди от Брекзит заради географското си разположение. От 2021 г. Великобритания прекратява да изплаща всички свои вноски в бюджета на ЕС, който в резултат на това ще изгуби над 11 милиарда евро на година.

Шарл Мишел: Европа е силна и единна

"Постигнахме го. Европа е силна, Европа е единна". Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след приключване на Европейския съвет, предаде ДПА.

"Това е една добра сделка. Това е една силна сделка. И най-важното това е правилната сделка за Европа", заяви той. "Това споразумение изпраща конкретен сигнал, че Европа е сила, която е способна да действа", добави Мишел.

Той поясни, че споразумението засяга много повече неща от парите, че то се отнася за работници, семейства, техните работни места, тяхното здраве и тяхното благосъстояние.

"Вярвам, че това споразумение ще бъде възприето като повратен момент в пътя на Европа, но и че ще ни изстреля в бъдещето", добави той.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен пък заяви, че това е исторически момент за Европа и че е изтощена след преговорите, както са изтощени и всички европейски лидери, предаде ДПА.

Меркел: Сделката показва решимостта на ЕС да действа заедно

ЕС показа своята способност да действа заедно, да поема по необичайни пътища при необичайни обстоятелства и да постига компромиси. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя подчерта, че сделката по големия план за възстановяване и съживяване на икономиката, пострадала от коронакризата, показва, че ЕС е способен да действа заедно дори и по време на най-големите си кризи, допълва Ройтерс.

"Това е важен сигнал отвъд пределите на Европа, че ЕС, дори и при вариращата обстановка в страните членки, е способен да предприеме действия", каза Меркел. Канцлерката заяви, че е доволна от изхода от Европейския съвет.

Макрон: Днес е исторически ден за Европа

Днес е исторически ден за Европа, каза френският президент Еманюел Макрон в Туитър. Макрон подчерта, че за първи път лидерите на ЕС са се договорили за емитиране на общи дългови облигации за финансиране на икономиката след пандемията.

Макрон призна, че сделката е последвала дълги и трудни преговори, по време на които е трябвало да бъдат направени отстъпки, за да се надделее над страните членки, чиито възражения са блокирали споразумението, предаде Ройтерс. Но тези отстъпки са били пропорционални и необходими, за да се договори един възстановителен план, който да е толкова голям, че да бъде ефективен, допълни Макрон.

"Няма такова нещо като перфектен свят, но ние постигнахме напредък", каза френският президент. И добави, че ЕС фактически е удвоил своя бюджет за следващите седем години. За сравнение бюджетът за периода 2014-2020 г. беше 959 милиарда евро, а този за идните седем години възлиза на 1,824 трилиона евро. Като във втората сума се включва общия обем на утвърдения бюджет на ЕС за следващите седем години и на фонда за икономическо възстановяване.

Конте приветства плана, Санчес го определи като истински "план Маршал"

Европейският съюз договори един амбициозен фонд за възстановяване след пандемията, който ще позволи на блока да се изправи със сила и ефективност срещу коронавирусната криза. Това заяви италианският премиер Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме доволни от одобрението на амбициозния план за възстановяване, който ни позволява да посрещнем със сила и ефективност кризата", подчерта Конте. Той каза, че 28 процента или 209 милиарда евро от фонда на обща стойност 750 милиарда евро, договорен на срещата на върха, ще отидат за Италия, от които 81 милиарда евро ще са грантове, а 127 милиарда евро ще са заеми.

Педро Санчес, премиерът на другата тежко засегната от епидемията европейска страна - Испания, пък подчерта, че е постигнато едно велико споразумение за Европа и за Испания, което той нарече един истински "план Маршал", предаде Франс прес. Санчес съобщи, че от възстановителния фонд Испания ще получи 140 милиарда евро. От тях 72,7 милиарда ще са грантове, а останалото заеми, предаде Ройтерс.

Рюте: "Доволен съм от споразумението"

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че отношенията му с другите лидери от ЕС остават силни въпреки дните на трудни преговори по фонда за възстановяване на европейските икономики след коронакризата, предаде Ройтерс.

"Ние сме професионалисти, можем да понесем няколко удара", каза Рюте пред медии след обявяването на сделката.

"Доволен съм от това споразумение, не виждам в него нещо разочароващо", отбеляза той.

Нидерландският премиер подчерта все пак, че ЕС не е трансферен съюз, тъй като възстановителният фонд е нещо еднократно.

Полският премиер определи резултата като финансов успех

Заседанието на Европейския съвет бе дълго и сложно, но приключи с успех, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки.

"Европа се нуждае от огромни инвестиции. Съвместната работа на Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия) и координирането на нашата съвместна дейност доведоха до огромен успех. Това е голям успех от финансова гледна точка", заяви полският премиер, като подчерта важността на постигнатите споразумения за контрола на бюджетните средства.

"Нашите приятели от Северна Европа обсъждаха с юга отпускането на възможно най-малко средства за помощи, а ние искахме сумата да е колкото може по-голяма", изтъкна Моравецки, според когото Вишеградската четворка е изиграла ролята на посредник.

По думите на полския премиер страната му ще получи 124 милиарда евро под формата на непосредствени помощи, а като се прибавят и парите, които ще бъдат отпуснати като заеми, общата сума за Полша е 160 милиарда евро.

Полша успя да избегне непосредственото обвързване на отпускането на европейски бюджетни средства с въпроса за върховенството на закона, каза още Моравецки.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kruger
  #8

  Ооо да, исторически. Ще се взема заем, който ще го връщат бъдещите поколения данъкоплатци. Проблемът, който сътворихме, се опитваме да го прехвърлим на тях. Много умно. От сега знам, че особено кадърните и предприемчивите ще са много "щастливи" да работят тук и да плащат за лежането и глупостите на някого другиго:) Само дето няма да стане така. Глупост ненаказана няма.

 2. От 29-те за България поне 5 са ЗАЕМИ. Словения и Чехия са договорили много повече за бедните си региони. А са много по-богати от нас

 3. Обектив
  #6

  България е най-прецакана. При средно съотношение "безвъзмездна помощ/заем" 50/50 България получава 30/70.За сравнени Гърция получава 70 милиарда, Румъния - 79,9 милиарда, докато България получава 29 милиарда. https://mobile.frognews.bg/article/200109/

 4. асен
  #5

  честито на печелившите – ндрангета и коза ностра вече правят сметки как да прилапат 200 млрд евро! европа нито е силна, нвито е единн. само лозунги и нищо на лице.

 5. deni123
  #4

  не е зле, щом има грантов компонент. А заемите ще ги връщат тези, които имат.

 6. Коментарът е изтрит в 10:25 на 21 юли 2020 от автора.
  #3
 7. levii
  #2

  Обща рамка. А къде сме ние. Това следва да се коментира по-късно. 29 млрд от които 21.3 заем и 7.7 грандове. Тиквата обаче съобщава само изгодните параметри, като 200 млн. повече за недоразвитите райони, които 10 години при неговото блестящо управление и ЕПРР са си все на този хал. Сега обаче трябва да се потруди за нещо което хич не харсва на Андрешко- справедливото развитие, т. е. зелените енергийн програми. Мъка. Ами спазването на закона. Кой закон- за харченето на пари или някой друг. Споко Борисов, докато стигнат до квалифицирано мнозинство при взимане на решението то 2058 г. ще е дошла.

 8. Litko
  #1

  Май ще трябват митинги и за закриването на ЕК! Защото за какво са се разбрали Боко, Лайнен и Ко? Ще теглят заем който НИЕ, НАШИТЕ ДЕЦА и ВНУЦИ ще ИЗПЛАЩАМЕ до 2058 година, а ТЕ ще си раздават парите...демокрация та дрънка.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.