Кабинетът примамва недоволните с милиардите от ЕС, за да остане на власт

Имаме възможност да финансираме всеки, на място, без преценка, обяви Томислав Дончев след отхвърления вот на недоверие

сн.: БГНЕС

Обявените от премиера Бойко Борисов 29 млрд. евро за България от ЕС са новият коз на правителството в опита му да убеди българите, че трябва да изкара докрай мандата си въпреки несекващите граждански протести за оставката му. Новата опорна точка бе развита обстойно от вицепремиера Томсилав Дончев във вторник, часове след като лидерите на ЕС договориха спасителния пакет и малко след като парламентарното мнозинство отхвърли внесения от БСП вот на недоверие към кабинета.

В същото време протестиращите са непреклонни в двете си искания – оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Миналата седмица ГЕРБ обсъди четири варианта за изход от кризата, а единият беше управлението да се самосвали чрез внесения от БСП вот на недоверие, като депутатите от мнозинството гласуват "въздържал се". След намеса на "Патриотите" обаче премиерът Бойко Борисов обяви курс към пълен мандат, тъй като предсрочните избори означават служебно правителство на президента Румен Радев.

Оттук нататък планът на коалицията ГЕРБ – "Обединени патриоти" за потушаване на продължаващото 13-ти ден гражданското недоволство предвижда "огромен ремонт" на кабинета, който коалицията ще обсъди още тази седмица, както и обещанието, че милиардите от ЕС ще се раздават на всички.

Вотът на недоверие бе отхвърлен със 102 гласа "за", 124 - "против", 11 - "въздържал се". За свалянето на правителството гласуваха БСП, ДПС и един независим депутат. Кабинетът бе подкрепен от управляващите ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, както и от Веселин Марешки и 8 независими.

За да бъде приет вот на недоверие, е необходимо той да е подкрепен от поне 121 народни представители. 

Така бе петият опит на БСП да свали правителството и втори вот на недоверие за корупцията.

Както в понеделник, когато бяха дебатите по вота, така и при гласуването му във вторник пред парламента се събраха протестиращи. Към 11 ч. те блокираха движението по бул. "Цар Освободител", а около 11:40 депутатите вече започнаха да напускат сградата. Малко след това протестиращите се преместиха пред Министерския съвет. 

"Един вот на недоверие няма да промени нищо. Искаме промяна, а не подмяна. Искаме всички от властващата мафия вън", пише във Фейсбук "Отровното трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

Дончев: Няма смисъл от предсрочни избори, има много работа

Вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че рокади в кабинета ще има, но не и оставка.

Той обвърза промените и с плана, който правителството ще изготви след постигнатата сделка на европейските лидери.

По думите му няма смисъл от предсрочни избори толкова скоро преди редовните (пролетта на 2021 г.) и защото в рамките на мандата има да се свърши още много работа, като първата задача е справяне с последиците от пандемията. Според Томислав Дончев друг аргумент срещу предсрочните избори е подготовката на документите за европейското финансиране, договорено от европейските лидери в Брюксел. Други ключови задачи са завършването на огромни енергийни проекти през следващите месеци и създаването на организация за машинното гласуване.

Дончев обяви още, че кабинетът ще търси и вариант за експериментиране с друга форма на дистанционно гласуване – по пощата.

Имаме възможност да финансираме всеки, на място, без преценка

"Какво ще се промени, колко и как, ще бъде обсъждано в следващите дни. Със сигурност промени ще има. Тези задачи не могат да бъдат обсъждани само с коалиционните партньори, особено това как България ще инвестира такива огромни средства. Някои от тях са с дълъг  хоризонт, примерно, многогодишната финансова рамка - хоризонтът е 2021-27-ма. Аз искам да представя план, който да може да бъде коментиран, който да може а бъде критикуван, по отношение на който да могат да бъдат правени предложения. И ще се постарая да го свърша по най-добрия начин", каза Томислав Дончев.

Целта е "практически да сме в състояние да финансираме всеки заявил, или всеки, който има право, бързо, на място, без никаква преценка – обективна или субективна, без никакъв корупционен риск – когато всички ще получат пари, няма риск от корупция, тогава няма избрани и неизбрани", декларира Дончев. Документите за получаване на еврофинансирането ще се изготвят от фирмите в следващите 6 месеца, а парите ще се отпускат от следващото правителство, уточни вицепремиерът и добави, че управляващите ще се забързат в изготвянето на документацията, за да може по-рано държавата да има достъп до грантовете.

Общият размер на безвъзмездното финансиране е 24 милиарда и 385 милиона. Допълнително страната ни ще има достъп до изключително изгодно заемно финансиране  в размер на 4 милиарда 549 милиона евро, каза Дончев и допълни: "Това, разбира се, ако преценим, че имам нужда и искаме."

"Когато говорим за пари, размерът има значение", заключи Дончев.

"Всичко това ще минава през нормативна база, институционална база от управляващите органи на оперативните програми, така че тези пари ще стигнат там където трябва максимално бързо", продължи той.

Средствата по новия инструмент инструмент "Европа от следващо поколение" трябва да бъдат насочени освен за укрепване на здравната система, допълнителни социални мерки за справяне с кризата и за допълнителни помощи за бизнеса, които да бъдат организирани по различен ред. 

Трябва да има схеми, които да стигат до огромна част от бизнеса, а не 5000 фирми да правят проекти, от които да се избират само 700, смята Дончев.

Важна е дигитализацията на бизнеса и програмата за енергийна ефективност са също приоритетни, като "целта е да не остане семейство без топлоизолирана къща", каза вицепремиерът, с което успокои, че санирането ще продължи.

По повод на продължаващите протести той заяви, че ГЕРБ може да чува хората навън, но на този етап няма формула това да се случи:

"Аз съм протестирал повече от тях! Имам по-богат протестен опит. За да има смисъл от един протест, той трябва да промени нещо, защото иначе остава като глас, който не е чут. Ако съжалявам за нещо, е, че към момента няма форма да си говорим с тези хора. Много бих се радвал да го намеря".

"Ние можем да слушаме и чуваме добре. Всеки ще бъде чут. Дали ще има промени? Да, ще има промени. Никой от нас не иска и да мечтае всичко да бъде, както е било, както преди 2 седмици", каза вицепремиерът Дончев и отбеляза: а сме по-добри от другите не е достатъчно, трябва да сме толкова добри, колкото искат хората".

През следващите дни ще се разбере в какво ще се състои "огромният ремонт" на кабинета. Една от възможностите е Борисов да отстъпи премиерския пост, най-вероятно на Томислав Дончев.

Миналата седмица Борисов поиска и оставките на министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, които според ГЕРБ са свързани с ДПС и Делян Пеевски. Трите оставки обаче още не са подадени, което затвърди впечатлението, че не Борисов е този, който контролира министрите.

Нинова: НС да приеме машинно гласуване и да се разпусне

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че единствената причина Народното събрание да остане да работи, е да приеме ускорено машинното гласуване, след което да се разпусне.

По думите ѝ управлението е изчерпано, но "правителството и присъдружните му партии докрай ще отричат реалността в името на властта". "Този парламент не представлява мнозинството български граждани и тяхното желание за промяна. Парламентът е делегитимиран", добави тя.

По думите ѝ гласуването по вота на недоверие е показало "кой кой е в парламента" и къде се позиционира:

"Обединени патриоти" и ГЕРБ разбира се, пазят властта на всяка цена. "Воля" се изтъргува за пореден път. Много интересна беше позицията на ДПС. Струва ни се, че за пръв път в историята на всички вотове, те не взеха отношение в дебата. Вероятно изчаквайки как ще се развие въпросът с тримата, посочени от премиера Борисов техни министри. Както знаете те подадоха уж оставки, след това оставени на изчакване. Очевидно там ще се развиват някакви процеси".

Нинова подчерта, че няма информация, нито представа как вървят разговорите за съдбата на тримата министри. "Вероятно ще разберем следващите дни. Когато видим какво се предлага, ще разберем и как са се развили взаимоотношенията между ДПС и ГЕРБ, като досегашни партньори", каза тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България