Историята с отнемането на лицензите на "Дунарит" става все по-гнила

Бизнес организация предупреди, че пресилените прокурорски действия може да направят услуга на конкуренти, служители виждат апетит на Пеевски към завода

Историята с отнемането на лицензите на "Дунарит" става все по-гнила

Разгорялата се след медийни публикации и бързо потушена от министъра на икономиката драма с отнемането на лицензите за производство и търговия на оръжия от русенския военен завод "Дунарит" стана още по-гнила. На фона на уверенията на министъра на икономиката Емил Караниколов, че се спира процедурата за вземане на лицензите на дружеството, тъй като обвинените в неговото източване шефове са подали оставки, от Асоциацията на българските работодатели заявиха, че до тази ситуация въобще не е трябвало. Според работещите, в дъното на всичко стоят опитите на депутата от ДПС Делян Пеевски да вземе "апетитна хапка".

От бизнес организацията излязоха с изявление, в което посочват, че повдигането на обвинение срещу шеф на оръжейно дружество е проблем, ако то тепърва кандидатства за лиценз, но не и ако вече има издадено разрешително за работа.

Прибързано и непремерено е писмото до подалия оставка шеф на "Дунарит" Кръстю Кръстев, изпратено от Главна дирекция "Национална полиция” при МВР, че започва процедура по отнемане на лицензите на площадките на завода в Русе, Две могили и селата Долно Абланово и Басарбово заради повдигнатото срещу него обвинение, смятат от асоциацията.

"Тези действия заплашват самото съществуване на предприятието. Отнемането на издадените разрешителни за производство и търговия с оръжие и друга специална продукция едновременно ще извади "Дунарит” АД от заетите в момента пазари на специална продукция и ще изпрати на улицата работниците и служителите от предприятието", пише в становището на работодателите. Според тях подобни действия се отразяват на националната сигурност и на перспективите на цялата ни отбранителна индустрия на международния пазар.

"На този етап ние ще се въздържим от коментари за това, кого би облагодетелствало спирането на "Дунарит” АД, защото това би могло да бъде разглеждано като спекулация, целяща да оказва натиск върху Специализираната прокуратура. Ние нямаме подобно намерение, но сме длъжни да напомним, че макар и неволно, действията по спирането на "Дунарит” АД несъмнено дават на неговите конкуренти в глобален мащаб неочаквано конкурентно предимство", посочват още от бизнес организацията.

В същото време трети ден прокуратурата мълчи в какво точно са обвинени собственикът на военния завод Емилиян Гебрев и тримата управници на предприятието – директорът Кръстю Кръстев и членовете Никола Стоянов и Тодор Трифонов. Главният прокурор Сотир Цацаров, който в Каварна надълго коментира широк спектър от теми, отказа отговор на въпрос за случващото се в "Дунарит" с мотива, че е в отпуск.

Подалият оставка директор на дружеството Кръстю Кръстев обясни пред Нова телевизия в петък, че на 3 август е получил прокурорско постановление за повдигане на обвинение. "Нямам материалите, за да съдя точно в какво ме обвиняват, но от написаното в постановлението мога да тълкувам, че е две направления – че изтичат пари от фирмата към Цветан Василев в Белград и че имам купуване и продаване на акции от дружеството. Това са несъстоятелни обвинения. Те се публикуват в издания на определена медийна група”, заяви Кръстев.

Новината за повдигнатите обвинения срещу тримата шефове и собственика на "Дунарит" първо бяха тиражирани от вестник "Монитор", който се издава от "Нова медийна група" – собственост на Делян Пеевски. Запознати дискутират, че не е изключено целта да е била именно пораждането на социално напрежение в предприятието и натиск над собственика и шефовете, но работниците по-скоро ги защитиха. Според тиражирани слухове Пеевски, след като се раздели с голяма част от тютюневия си бизнес, продавайки цигарените марки на "Булгартабак", бил насочил апетитите си към оръжейния бизнес.

"Искат да си вземат огромната хубава хапка, която през годините ръководството успя да направи от завода. Фирмичка с капитал от 500 лв., която е собственост на Делян Пеевски, води две години и половина с нас битка и иска да сложи ръка над предприятието", заяви пред телевизията Диана Георгиева, която е синдикален лидер в предприятието.

Военният завод беше част от бизнес империята на бившия банкер и мажоритарен собственик на "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев. След фалита на КТБ "Дунарит" бе продадено от предишния собственик "Кемира" на оръжейната фирма "Емко" на Емилиян Гебрев с опция парите от сделката да влязат в масата на несъстоятелността на КТБ. В момента обаче има съдебни спорове около вписването на акциите. То се обжалва от близкото до депутата Делян Пеевски дружество "Виафот инвестмънт България", което твърди, че е кредитор на "Дунарит", а тъй като предприятието не се плащало дълговете се задействал залогът върху акциите на военния завод.

Нетната печалбата на предприятието за 2016 г. е почти 29 млн. лв., което според работниците го превръща в наистина апетитна хапка.

"Дунарит" е изключително важно дружество за целия оръжеен сектор, включително за държавните предприятия от отбранителната промишленост – те не могат да работят без него. Държавата застава зад работниците, няма да се отнемат лицензите", декларира отново министърът на икономиката Емил Караниколов, но когото предишния ден се наложи да се срещне с около 800 протестиращи край Дунав мост в Русе.

"Очакваше се в понеделник да започне процедурата за отнемането им (заради повдигнати срещу ръководството на дружеството обвинения за пране на пари). Това няма да се случи", заяви икономическият министър пред Нова телевизия в петък.

Той припомни, че предишния ден директорът и двамата членове на управата на предприятието са подали оставка, което прави възможно спирането на процедурата по отнемане на лицензите.

Караниколов не се нае да коментира повдигнатите, но необявени официално от прокуратурата обвинения срещу бившата управа на завода, както и твърденията на работниците, че разследването срещу тях е опит на депутата от ДПС Делян Пеевски да получи "огромна хубава хапка"

Няма да позволим някой да докара дружеството до фалит и да затвори дружеството, което работи от 1904 г., заяви Караниколов. Впрегнати са министрите на отбраната и на икономиката, както и премиерът, да не се стига до затваряне на предприятието, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес