"Дунарит" финтира държавата, плащайки дълга си към КТБ

Погасени са около 50 млн. лв., дружеството очаква да заработи спокойно

"Дунарит" финтира държавата, плащайки дълга си към КТБ

Русенското оръжейно предприятие "Дунарит" финтира опитите на държавата да го придобие като плати дълга си към фалиралата Корпоративна търговска банка, който в началото на седмицата бе придобит от Държавната консолидационна компания (ДКК). Дружеството е погасило вземанията от 24 млн. евро, като платената сума, заедно с лихвите, е около 50 млн. лв., заяви пред Mediapool директорът на военния завод Кръстю Кръстев.

Преводът е станал със собствени средства на дружеството, които са от реализация на оръжейна продукция. Така предприятието остава на чисто без никакви дългове.

"Платеното сега задължение не е било изискуемо, но решихме да го погасим, защото срещу нас вече стои държавата, а не разни офшорки, и знаем на кого плащаме“, каза Кръстев пред Mediapool.

От думите му стана ясно, че досега дружеството не е искало да плаща по тази заем от КТБ, прехвърлян през цесии на различни фирми, защото по времето на най-силната атака срещу предприятието е бил на "Виафот Лимитед“, регистрирана на Британските Вирджински острови и свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски. "Виафот“ притежаваше дълга на "Дунарит", продаден ѝ от фирма на италианския бизнесмен Едоардо Миролио, който пък се сдоби с него чрез прихващането му срещу негови средства във фалиралата банка. Макар договорите за прихващания между депозити и кредити в банката да се оспорват като незаконни от синдиците, "Виафот" през юли 2017 г. продаде вземането си от "Дунарит“ на българската фирма "Дипи“, чийто собственик също се занимава с оръжеен бизнес. Той обаче го продаде на синдиците на КТБ срещу неясно какви активи, собственост на банката. Доколкото в договора между "Дипи" и "Виафот" се допуска плащането на вземането да стане и с активи на "Дипи" не е изключено дружеството просто да прехвърли на фирмата на Делян Пеевски получените от КТБ активи, сред които е остатъчния дял от притежаваната вече от Пеевски фирма "Техномаркет", на винарната "Телиш" и др. Така в понеделник се стигна до поредната сделка по дълга на "Дунарит" - на КТБ (ф) с ДКК, която разчиташе да влезе чрез дълга в дружеството и да го купи чрез публична продан, обявена от избрания преди два дни прокурист на завода по настояване на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Междувременно от публикуван в Търговския регистър документ става ясно, че преди ден - на 30 август, контролираната от ведомството на Караниколов Българска банка за развитие (ББР) е отпуснала 15 млн. лв. на ДКК. Това е станало чрез анекс към договор за заем в размер на 37 млн. лв., предоставен през май 2016 г., с която сумата се увеличава на 52 млн. лв. и се променят лихвените проценти. Дали парите са били необходими за плащането към КТБ по вземанията от "Дунарит", от документа не става ясно. При представянето на действията на държавата за изкупуване на русенското предприятие в понеделник министър Емил Караниколов заяви, че към онзи момент не се налага участието на ББР във финансирането на сделката, но не изключи подобна възможност.

В разпространено до медиите съобщение от предприятието посочиха: "Благодарни сме на министъра на икономиката, че успя да осигури изкупуване на задължението на дружеството, като по този начин към настоящия момент основният кредитор на "Дунарит" е легитимен - "Държавна консолидационна компания" ЕАД, заместил редица мними кредитори с неясни намерения."

Плащането на кредита, освен че спира възможността държавата да купи предприятието и да увеличи оръжейните си активи в момент на силен ръст на износа на българска военна продукция с 60 на сто през 2016  г., но и също така би трябвало да окаже благоприятно въздействие върху едно от съдебните дела за собствеността на завода, породено именно от въпросното погасено  вече вземане. На негова база претенции срещу вписването на собствеността на фирмата "Емко“ на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев имаше "Виафот“ и това сега би трябвало да отпадне като проблем.

Върху акциите на "Дунарит“ обаче има запор и заради искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество държавата да получи 91 на сто от акциите на военния завод заради водените срещу бившия банкер Цветан Василев дела за източване на собствената му КТБ. Преди фирмата "Емко" да се включи в капитала на "Дунарит" чрез увеличението му, предприятието бе на фирмата "Кемира" на Цветан Василев.

Предстои да се види какво ще е развитието в тази посока, но според Кръстев плащането на кредита и назначаването на прокуриста в "Дунарит“ трябва да осигури спокойствие в дейността на предприятието, докато съдът си разглежда делата.

Шефът на русенското предприятие не пожела да коментира откъде идва разликата между платения сега дълг за около 50 млн. лв. и обявените от Караниколов уредени от държавата изискуеми кредити за 67 млн. лв.

Предстои да се види и какви ще са ходовете на държавата по казуса.

На Кръстев, на останалите двама членове на борда на директорите на "Дунарит“, както и на собственика на "Емко“ Гебрев са повдигнати обвинения за източване на предприятието в полза на Цветан Василев, но от прокуратурата все още официално не са съобщавали нищо по въпроса.

В съобщението на предприятието се посочва още, че предприетите действия по уреждане на дълга и назначаване на прокуриста (Петър Великов Петров - чиено вписване в Търговски ярегистър предстои - б.а.) няма да се стигне до отнемане на лицензите на дружеството за производство и търговия с военна продукция. Процедурата в момента е спряна с решение на шефа на Националната полиция и вероятно предстои нейното прекратяване.

От Министерството на икономиката заявиха пред Mediapool, че очакват доклад от ДКК по случая с платените вземания на "Дунарит" и след като го анализират ще коментират евентуални следващи действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес