Иванчева и Петрова ще съдят прокурора Гешев за клевета

Прокуратурата поиска между 10 и 30 години затвор за тримата обвиняеми

Заместник-главният прокурор Иван Гешев

Подсъдимите за получаване на подкуп бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова обявиха в неделя, че ще съдят заместник-главния прокурор Иван Гешев за клевета, предаде бТВ.

Поради заетост на адвокатите на обвиняемите в предишните дни съдът изслуша пледоариите на обвинението и защитата в процеса в почивния ден.

Прокуратурата поиска затвор със срок между минималния и максималния, предвиден в Наказателния кодекс, който за престъпление, свързано със злоупотреба на длъжностно лице с упражняваната от него власт, варира между 10 и 30 години, предаде БНР

Държавното обвинение настоява и за глоба в размер на 30 000 лева, конфискация на цялото имущество на тримата подсъдими, както и те повече да не заемат държавни позиции.

Представителите на защитата заявиха, че настоящото дело е пример за това как не се спазват правата на подсъдимите в рамките на досъдебното производство.

Адвокат Димитър Марковски изтъкна, че клиентката му Десислава Иванчева е била лишена от правото на справедлив съдебен процес.

По повод казаното от обвинението, че Иванчева е искала дарение срещу задвижването на преписките за строеж, адвокат Марковски подчерта, че става дума за дарения, направени в полза на жителите на общината, а средствата били вложени в изграждането на детски площадки и зелени площи.

По-рано през седмицата, бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров обяви пред съда, че се отказва от показанията си, които уличаваха Иванчева и Петрова в подкуп. Той разказа, че служителите на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) са го разпитвали над два часа след ареста му. Те са го уверявали, че ако даде "правилните показания", може да бъде освободен.

На влизане в съдебната сграда Иванчева и Петрова казаха, че се надяват да чуят справедливо съдебно решение, защото обвиненията срещу тях са основани на лъжи. Двете заявиха, че ще заведат дело лично срещу Иван Гешев, защото точно той е разпространявал тези лъжи.

"Колкото и да е трудно, не бива по никакъв начин да се предаваш, защото на лъжата краката са къси и рано или късно, когато знаеш, че фактите са на твоя страна, те ще излязат наяве”, каза Петрова, цитирана от бТВ.

"Ще заведем дело срещу Гешев за подвеждане и неправилна информация по медиите, за клевета. Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите”, добави Иванчева.

Очаква  се следващата седмица процесът да приключи и съдът да произнесе присъдите си. Възможно е това да стане точно в деня, в който преди година Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха задържани.

При зрелищния им арест двете бяха държани на улицата в продължение на цели четири часа, докато силите на реда брояха парите от подкупа, за който прокуратурата твърди, че те са получили. Прокурорът Гешев бе основно действащо лице в този арест.

Споделяне

Още по темата

Още от България