Изборите за кмет във Варна - най-рано след три месеца

Процедурата за оставка на общинския съвет остава неясна, но не е невъзможна

Изборите за кмет във Варна - най-рано след три месеца

Изборите за кмет на Варна след оставката на Кирил Йорданов могат да се проведат най-рано след три месеца или през лятото. Това е така заради законовата процедура по освобождаването на Йорданов от поста му и насрочването на частични избори.

Заради процедурните изисквания е изключено кметските избори във Варна да се проведат заедно с предсрочните парламентарни избори през май, каквито гласове се чуха след обявяването на оставката на Кирил Йорданов.

Пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов обясни какви стъпки предстоят да извървят избирателните органи, докато овакантяването на кметския стол във Варна стане факт.

След подаването на оставката тя се адресира до Общинския съвет, който в тридневен срок я изпраща в Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна. От своя страна ОИК в тридневен срок уведомява кмета за постъпването ѝ и той има право на възражение в нов тридневен срок, независимо че сам е инициатор на подаването ѝ в конкретния случай.

След това следват седем дни, в които ОИК прекратява пълномощията на кмета на общината и предоставя възможност да се обжалва това решение пред административния съд във Варна, което може да стане в нов седемдневен срок.

Още седем дни са необходими на общинската комисия да вземе второ решение за уведомяване на Централната избирателна комисия и три дни за изпращането на уведомлението, а Централната избирателна комисия да приеме предложение в седемдневен срок и да го изпрати на президента да насрочи частични избори.

Всички тези срокове се събират в около 40 дни. Президентът в 14-дневен срок има възможността да подпише указа, с който да насрочи частични избори за кмет на община Варна, но от указа за насрочването на изборите до самия изборен ден трябва да има поне 50 дни, в които да се извърши организационна и техническа подготовка по назначаване на Общинска избирателна комисия, по изготвяне на необходимите документи, по регистрация на политическите партии и издигане на новите кандидатури.

Това на практика прави около три месеца, по-рано от които не може да бъде избран нов кмет на Варна. Дотогава кметството може да бъде ръководено от посочен от Общинския съвет временно изпълняващ длъжността.

По отношение на евентуалната оставка на общинския съвет Бисер Троянов обясни, че има разписана процедура за подаването и приемането на оставката на отделен член на съвета. Но законът не е разгледал хипотезата за колективна оставка на общински съвет. Според Троянов не е необходима такава колективна оставка, за да се саморазпусне съветът и частичните избори за кмет и за общински съвет да се проведат на една дата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?