Съдът възстанови Христо Бозов за временен кмет на Варна

Административният съд във Варна спря изпълнението на решението на Общинския съвет, с което Христо Бозов бе отстранен като временно изпълняващ длъжността кмет на града, а на негово място бе избран Димитър Николов, съобщиха днес от пресслужбата на съда.

Така на практика съдът върна на поста Бозов, избран за и.д. кмет в края на март на мястото на подалия оставка кмет Кирил Йорданов след мощни масови протести на варненци.

Съдът счита, че местният парламент е трябвало да изложи в решенията си конкретни мотиви за необходимостта от предварително изпълнение в съответствие с изискванията на закона.

Определението подлежи на незабавно изпълнение от страна на Общинския съвет, независимо дали ще бъде обжалвано или не.

Делото по същество по жалбата на Христо Бозов срещу решенията за смяната на временно изпълняващия длъжността кмет на Варна ще бъде разгледано на 27 май.

С указ на президента Росен Плевнелиев частичните избори за кмет на Варна ще се проведат на 30 юни. Един месец преди това започва кампанията на кандидатите. Засега се знае, че неуспелият кандидат за депутат и едър бизнесмен с медикаменти и собственик на верига аптеки Веселин Марешки смята отново да се кандидатира за кмет.

На предишните местни избори той беше конкурент на Кирил Йорданов и загуби надпреварата.

Споделяне

Още по темата

Още от България