Нови неразбории около временния кметски пост във Варна

Засега единствено Марешки е обявил кандидатурата си за частичните избори на 30 юни

Нови неразбории около временния кметски пост във Варна

Безвластието и хаосът във Варна продължават. Възстановеният от съда временен кмет на града доц. Христо Бозов може бързо-бързо отново да напусне поста, ако се кандидатира за титуляр на частичните избори на 30 юни.

Бозов бе избран от Общинския съвет на Варна за временен кмет в края на март след като кметът Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на масовите протести на варненци, започнали през февруари, и след като партия ГЕРБ оттегли доверието си от него. Йорданов караше четвъртия си мандат на поста.

Бозов бе негов дългогодишен заместник и се афишираше като "широк" поддръжник на ГЕРБ. Месец след като го назначи, без мотиви Общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, отстрани Бозов и на негово място избра арх. Димитър Николов, друг от тримата заместници на Кирил Йорданов.

Бозов обжалва отстраняването си и Административният съд спря изпълнението на решението на Общинския съвет, с което на практика върна Бозов на и.д. кметския пост. Съдът обаче още не се е произнесъл по същество по жалбата на Бозов и дори да я отхвърли, това ще стане на 27 май, когато ще гледа делото по същество. Ако Бозов дотогава е на поста и съдът не уважи жалбата му, Общинският съвет ще трябва да избира нов и.д. кмет.

Междувременно президентът издаде указ за насрочване на частичните избори във Варна за кмет на 30 юни.

Докато бе отстранен, Бозов бе обявявал, че обмисля да се кандидатира за кмет, но сега отказа да коментира намеренията си.

Ако реши да се впусне в надпреварата, той трябва да излезе в отпуск и Варна пак остава без и.д. кмет. Тогава на негово място могат да бъдат избрани или арх. Димитър Николов, който за кратко заемаше поста, или другият заместник на Кирил Йорданов Богдан Караденчев, който не се ползва с подкрепата на доминирания от ГЕРБ общински съвет. Бозов обаче намали и тези възможности, защото със свое решение от днес освободи от длъжност арх. Николов и уволни дисциплинарно главния секретар на общината Михаил Куликов заради забавянето в подготовката на частичните избори.

Самият съвет също претърпя промени, след като председателят му Иван Портних, който е и шеф на областната организация на ГЕРБ във Варна, бе избран за депутат. И лидерът на БСП във Варна Борислав Гуцанов, общински съветник досега, също влезе в новия парламент.

Властта във Варна ще остане размита поне до избора на нов кмет. Отсега се вижда, че политическите сили ще хвърлят много енергия и амбиции в тези избори, защото ще са показателни за влиянието им в морския град. Не трябва да се забравя и за гражданската активност във Варна, която показа неподозирани размери през зимата и хората още не са забравили защо излязоха на улицата и защо помогнаха на кмета Йорданов да си отиде.

Отсега намерение да се включи в надпреварата обяви бизнесменът Веселин Марешки, който не успя в предишния си опит срещу Кирил Йорданов. Той не влезе и в парламента, въпреки че направи партия и впрегна в кампанията си сериозен финансов и рекламен ресурс. Чака се и решението на Бозов, който ще се яви като независим и ще търси широка подкрепа. В момента тече подписка за издигане на кандидатурата му от инициативен комитет.

Кръгове в ГЕРБ смятат, че подходяща партийна кандидатура ще е на Иван Портних, а от БСП считат, че шансове за успех би имала номинацията на бившия ректор на Медицинския университет във Варна проф. Анелия Клисарова, досегашен общински съветник и избрана за депутат с листата на левицата от гражданската квота.

Споделяне

Още по темата

Още от България