Изборният борд - панацея срещу съмненията "кой кого назначил и какво казал"

Премиерът казва след 10 дни маха ли Михаил Константинов от "Информационно обслужване"

Изборният борд  - панацея срещу съмненията "кой кого назначил и какво казал"

Все още не е ясно какви ще са съставът и правомощията на гражданския изборен борд към служебното правителство, но президентът Росен Пелвнелиев си представя, че чрез този орган ще отпадне недоверието към изпълнителната власт и ще се изчистят съмненията "кой кого назначил и какво казал". По такъв начин държавният глава коментира исканията на опозицията за оставка на шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов и подозренията за изборни манипулации в полза на ГЕРБ.

Премиерът Марин Райков заяви в сряда, че в т.нар. изборен борд към служебното правителство ще влязат препоръчани от парламентарно представените партии неправителствени организации, наблюдателите на парламентарните избори през 2009 година, международни представители и лица от протестите.

Райков каза, че няма да се поставя лимит на броя на участниците и "няма нагласа да затваряме вратата на участници, на които обществеността държи много". Според него обаче не трябва да се стигне и до толкова разширен формат, че да се окаже неефективен.

Райков съобщи, че вече е изпратил писма до парламентарно представените партии, които да посочат кои неправителствени организации държат да влязат в борда. Служебният премиер вече проведе консултации за изборите с председателите на ГЕРБ, БСП и ДПС, а в петък ще се срещне и с лидера на “Атака” Волен Сидеров.

В изборния борд "бих желал да видя всички наблюдатели от предишните избори, включително и международни. Особено държа на международните наблюдатели, за да може доверието да бъде отстоявано по убедителен начин", заяви министър-председателят.

Освен това увери, че има желание и за диалог с протестиращите, от които обаче очаква да излъчат свои легитимни представители.

"Бих искал да мога да идентифицирам някой или няколко души, които могат да говорят от името на всички, но все още ми е много трудно да направя това, за да мога да им предложа те да определят кой да бъде член на изборния борд без да предизвика това остри реакции на останалите", коментира Райков.

Той каза още, че изборният борд няма да е еквивалент на обществените съвети, които ще действат към Министерския съвет и отделните министерства.

Бордът срещу съмненията "кой кого назначил и какво казал"

Малко по-късно президентът Росен Плевнелиев посочи, че за него изборният борд е много важен, защото ще гарантира съвсем нов подход.

"За мен са важни институциите, гражданският борд за провеждането на изборите ще следи много внимателно всичко. Искам той да заработи, тогава няма вече да има

съмненията "кой кого назначил и какво казал". Всички неправителствени организации, които в изборите назад във времето са проверявали, имали са мнение, сигнализирали са нарушения, знаят, могат, са добре дошли в този граждански борд. Надявам се много скоро да заработи", каза президентът.

Така Плевнелиев коментира исканията за оставка на шефа на "Информационно обслужване" Михаил Константинов, както и критиките, с които бе посрещната новината, че зам.-главния прокурор Ася Петрова, която е сочена за близка до бившия вътрешен министър Цветанов, ще отговаря за действията на разследващите около изборите.

Премиерът ще съобщи дали уволнява Константинов в края на март

Премиерът Марин Райков заяви в сряда, че е взел решение дали да уволни проф. Михаил Константинов от борда на фирмата с мажоритарно държавно участие "Информационно обслужване", но няма да го съобщи, преди ЦИК да избере преброител на бюлетините за вота. А името на спечелилата компания ще стане известно в края на март.

"Разговорът ми с Михаил Константинов - председател на Борда на директорите на "Информационно обслужване" АД, не беше лек и моята оценка към неговите изказвания беше ясно изразена", каза пред журналисти Райков, който във вторник прие Константинов в кабинета си след изразеното пред него от страна на БСП и ДПС недоволство от политическите изявления на Константинов. Двете партии настояха за отстраняването на професора заради изказването му, че ще направи "всичко възможно Тройната коалиция да не се връща на власт".

"Нямам никакви основания да поставям под съмнение професионализма и морала на Михаил Константинов", посочи премиерът. "Всички хипотези, че той може да манипулира изборните резултати, очевидно са неуместни", каза още той.

Премиерът заяви обаче, че оценката му за изявленията на Константинов е "абсолютно категорична и съответства с оценката на редица политически лидери".

След срещата във вторник на Райков с шефа на "Информационно обслужване" от Министерския съвет разпространиха позицията на премиера, че "държавните служители имат същите политически права, каквито имат всички останали български граждани и право на свои политически убеждения, но тези от тях, които са с по-видими за обществото функции, би трябвало да се въздържат от изявления или от стъпки, които биха могли да бъдат изтълкувани като демонстративна проява на партийна пристрастност".

Решението на Райков по случая "Константинов" без съмнение е трудно за служебния премиер, който не желае правителството да изглежда политически ангажирано, но в същото време обещава да гарантира провеждането на честни избори.

"Изборът за преброител е регламентиран, предстои конкурс и до 26 март се очакват оферти за тази дейност. Ако днес споделя решението си, това може да повлияе на избора за преброител". Така премиерът аргументира защо ще чака още десет дни, за да каже маха ли проф. Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България