Изходящото обаждане в ЕС с таван 0,44 лв. на минута от 30 април

Изходящото обаждане в ЕС с таван 0,44 лв. на минута от 30 април

Изходящото обаждане в рамките на ЕС ще струва на всички европейски граждани, включително на българските потребители, максимум 0,19 евро или 0,37 лв. на минута без ДДС (0,44 лв. с ДДС) от 30 април 2016 г. Това следва от промени в Закона за електронните съобщения, одобрени от правителството в сряда. Те са в изпълнение на Регламента на ЕС за еднакво и недискриминационно третиране на трафика при предоставянето на услуги за достъп до интернет и за защита на съответните права на крайните потребители.

"От 30 април таксите за роуминг на дребно (без ДДС) не могат да надвишават 0.19 евро на минута за обаждания (гласови изходящи повиквания), 0.06 евро за SMS и 0.20 евро за потребен мегабайт интернет", съобщиха от МС.

Надценките за роуминг в ЕС изцяло ще отпаднат от 15 юни 2017 г. От тази дата българските и останалите европейски потребители ще плащат за тези услуги национални цени, независимо в коя държава от Европейския съюз ги ползват.

Въпреки че промените още не са влезли в сила, българските телекоми вече свалиха цените предсрочно. Освен това от 1 до 30 април Мтел например предлага на новите си клиенти или на старите, които преподпишат договора си, промоционално нулева надценка за роуминг в ЕС за срока на контракта. “Виваком”, и “Теленор” също намалиха цените си за всичките си клиенти във връзка с промените от 30 април. За изходящо обаждане или за мегабайт интернет абонатите на "Виваком" ще плащат цената по ползвания тарифен план плюс надбавка от 0,108 лв. с ДДС. Цените на "Теленор" също вече са съобразени с новите ограничения.

 

Споделяне

Още от Бизнес