Израел затваря синагогите заради коронавируса

Израел затваря синагогите заради коронавируса

Синагогите в Израел ще бъдат принудени да затворят врати като част от засилените мерки за борба с коронавируса, които страната планира да въведе, предаде ДПА.

Очаква се новите мерки да бъдат обявени по-късно. Според данни от местни медии те предвиждат да се забрани на израелците да се отдалечават на повече от 100 м от домовете си и да се позволява само на един човек от всяко домакинство да ходи веднъж на ден на пазар.

Според сегашните правила се забранява в затворените пространства да се събират повече от 10 души. Мнозина обаче пренебрегнаха разпоредбите, особено в ултраортодоксалните квартали.

Публикуван наскоро анализ на израелски център за здравна информация показва, че близо 25 на сто от хората, които са се заразили с коронавируса, са го прихванали в синагога. Главният равин на страната призова милиони евреи да участват днес в съвместна молитва за край на епидемията, докато стоят изолирани в домовете си.

Съобщава се, че няколко високопоставени ортодоксални равини дадоха рзрешение на хората да използват видеоконферентна връзка, за да разговарят със свои близки на наближаващата празнична вечеря Седер Песах. Повечето ортодоксални правила забраняват използването на електронни устройства по време на шабат и празниците.

В Израел са потвърдени над 2000 случая на заразяване с коронавируса, включително пет смъртни случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус