Изтичащият след два дни мандат на управителя може да блокира НЗОК

Румяна Тодорова, сн. БГНЕС

Мандатът на управителя на НЗОК Румяна Тодорова изтича след два дни, а до момента не е ясно кой ще ръководи институцията след това. Досега на нея не ѝ предлагано да бъде избрана за втори мандат, а в парламента няма внесени предложения за нов титуляр. Това може да блокира работата на институцията, тъй като Тодорова няма право да подписва документи след четвъртък.

"Мандатът ми изтича на 12 февруари 2015 година и засега не е ясно кой ще подписва документи в здравната каса след тази дата", заяви Тодорова пред БТА.

"В Закона за здравното осигуряване е разписан редът какви са правомощията на подуправителя, когато управителят предсрочно е освободен, но не е разписано какво се случва, когато изтече мандатът, каза още управителят на НЗОК. Аз нямам права да подписвам каквото и да било след края на мандата и аз лично няма да подпиша нито един документ с дата 13 февруари", категорична бе Тодорова.

Тя съобщи, че е написала официално писмо до председателя на парламента, с което напомня, че 12 февруари е крайната дата на мандата, както и до председателя на Надзорния съвет на касата.

"До този момент с мен не са водени разговори за следващ мандат, но ако ми бъде предложено такова нещо, аз ще имам изисквания за по-плътен контакт между здравното и финансово министерство, по-голяма оперативност, както и да се даде възможност за преструктуриране в касата", каза Тодорова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?