Кабинетът вкара в закон предучилищната подготовка на петгодишните

Кабинетът вкара в закон предучилищната подготовка на петгодишните

Кабинетът прие в сряда промени в Закона за народната просвета, които да уредят задължителната от есента предучилищна подготовка на петгодишните. Това се урежда в подготвяния нов закон за училищното образование, но тъй като той няма да може да бъде приет от Народното събрание до началото на учебната година, от просветното министерство изготвиха промени в сегашния закон.

Целта е поетапно включване на децата от 5-годишна възраст в образователната система, така че в първи клас те да тръгват от едно базисно ниво и да няма прекалено изоставащи деца.

Според министъра на образованието Сергей Игнатов през следващите години процентът на отпадналите ученици от училище постепенно трябва да се намали с обхващането на петгодишните в предучилищна подготовка. Той заяви, че преди време отпадалите от училище деца са били 25 на сто, а в резултат от взетите досега мерки те са 14 на сто.

Промените предвиждат гратисен период от една година за общините, които не могат да създадат условия за обхват на всички деца в предучилищна възраст, каза Игнатов. Осигурява се и безплатен транспорт до детските градини и училището в най-близкото населено място. Осигурените средства за предучилищната подготовка на петгодишните са 9 млн. лева.

Още от миналата година е ясно, че в някои големи градове като София и Варна местата в детските градини и училищата не са достатъчни, за да се създаде организация по обучението на петгодишните. Кметът на София Йорданка Фандъкова многократно е заявявала обаче, че има капацитет, за да се осъществи подготовката на петгодишните и целодневното обучение за първокласниците, което също започва от есента.

Предучилищната подготовка може да е едногодишна или двегодишна в зависимост от това на колко години детето ще тръгне в първи клас – на шест или на седем.

С промените в закона, приети от правителството в сряда, глобата за родители, чиито деца отсъстват от училище по неуважителни причини скача 20 пъти.

Сега санкцията е от 20 до 100 лв, а с новите текстове ще стане до от 200 до 2000 лв. При повторно нарушение глобата може да бъде и до 5000 лв.

При сега съществуващите глоби за родителите, макар и по-символични, до момента няма известен случай на наложена санкция. Според Игнатов общините не са следили за събирането на глобите, но сега, когато размерът им е по-голям, те ще имат интерес да го правят, защото това са допълнителни приходи.

Споделяне

Още по темата

Още от България