Камен Ситнилски обяви съдебната система за "овладяна"

Отстраненият член на ВСС смята, че неговите бивши колеги гласуват след указания

Камен Ситнилски, сн. БГНЕС

Дисциплинарно уволненият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски обяви във вторник пред бТВ, че съдебната власт вече е овладяна. Според него 16-те членове на съвета, които са гласували за отстраняването му, са направили това след "указания". Той за пореден път отказа да назове конкретни имена, които са отговорни за "овладяването" на системата и за въпросните "указания". Ситнилски обясни, че е човек на доказателствата и не може да прави догадки. Бившият високопоставен прокурор каза, че е стигнал до тези изводи по логически път.

Ситнилски допълни, че ще остави на правителството, ДАНС и МВР да открият кой е отговорен за това овладяване на съдебната власт. Той вече сезира всички компетентни органи с настояване да се провери как са изтекли стенограмите от подслушаните му разговори с други магистрати. Именно тези доказателства станаха основа на уволнението му от ВСС.

Той поиска и от прокуратурата да се образува дело срещу двамата члена на ВСС Ясен Тодоров и Галя Георгиева. Причината е, че те не са използвали по предназначение информацията от подслушаните разговори. Държавното обвинение обаче проверява основно как информацията е изтекла.

Особено скандален бе начинът, по който ВСС уволни Ситнилски преди 2 седмици. При необходими 17 гласа, за да се вземе решението, мнозинството събра 16 и пак обяви, че той е уволнен. Бившият член на съвета каза, че ще обжалва пред съда. Ситнилски илюстрира волята да бъде уволнен с факта, че след първото гласуване, което е събрало 16 гласа, мнозинството е наложило прегласуване. При него пак са събрани 16 гласа и въпреки това ход на уволнението е даден.

"Кое е налагало да се прегласува втори път? Никой не успя да обясни. Прегласува се, получи се същият резултат. Учудвам се как не е станало трети път, докато се получат 17 гласа "за", коментира Ситнилски.

"(Във ВСС) няма групи, но там има членове, които гласуват не благодарение на свободно избраната си воля, или не само с нея. Явно възприемат указания на чужди на съдебната система", обясни той и допълни, че тази тенденция се наблюдава от около година. ВСС в този му състав работи от година и половина.

Той каза, че вече е сезирал ДАНС и иска отговор от председателя ѝ Владимир Писанчев на въпроса защо е издал допуск до класифицирана информация на лица, които нямат право на това. Допуск във ВСС имат Ясен Тодоров (бивш следовател) и Галя Георгива (бивша съдийка от Пловдив).

"Въпреки всичко, по тяхно искане, подписано от представляващия ВСС, който не е ръководител, ДАНС издава допуск – това е неправомерно. Приканвам Писанчев да отнеме допуска, за да се установи законността. Те я четат (класифицираната информация – бел. ред.), преразказват я на колегите и нарушават принципа на свободната воля", обясни Ситнилски.

Прокурорът каза, че е изпратил сигнала и до парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, но и оттам няма отговор. Всичко приключило с образуване на дело срещу неизвестен извършител. Бившият прокурор се позовава на закон, според който информация от СРС не може да се използва за друго, освен за разкриване на престъпление. В стенограмите от разговорите на Ситнилски данни за престъпление няма, но информация бе използвана за неговото уволнение.

Бившият заместник-главен прокурор допълни, че "ще води своята борба" срещу решението на ВСС да го уволни.

"Истината е, че ВСС е нестабилен. 16-те, които гласуваха да ме отстранят, възприемат указания. На тези хора им казват какво да правят", коментира уволненият дисциплинарно член на ВСС.

В началото на февруари бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски контролира прокуратурата.

В отговор на въпрос дали подкрепя твърденията му, Ситнилски коментира: "Явно г-н Цветанов е по-информиран от мен и затова е споменал имена. Не мога да кажа дали е лъжа. След като го твърди, за него явно е истина”.

Камен Ситнилски говори и за обвиненията, отправени срещу него от заместник-главния прокурор Ася Петрова. Ден преди уволнението на Ситнилски ВСС реши да образува второ дисциплинарно производство срещу бившия прокурор заради изказванията на Петрова. Тя твърди, че Ситнилски ѝ е оказал натиск по делото "Килърите", защото ѝ се обадил да ѝ търси сметка, а и я обидил. Изказванията на Ася Петрова бяха направени три години след този разговор. Самият Ситнилски обясни, че се е развикал на Петрова, защото е съгласувала операцията по задържането на хората от "Килърите" само с тогавашния вътрешен министър, но не и с колегите си от прокуратурата.

Той допълни, че става въпрос за образуването на дело по убийството на шофьора на Петрова, при което са дадени указания да се разследва внимателно и да се докладва редовно.

"Седмица-две, никой не докладва. Обадих се, тя каза, че е докладвала на вътрешния министър Цветан Цветанов. Тогава повиших тон – министърът трябва да докладва на теб, ти си объркала принципа. Човек на 65 години съм, при това се имам за кавалер, да я наричам с квалификации е несериозно", каза Ситнилски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?