ВАС спря делото "Ситнилски", за да пише тълкувателно решение

Камен Ситнилски, сн. БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) спря делото, заведено от Камен Ситнилски срещу уволнението му като член на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото съдът е образувал тълкувателно дело, съобщава сайтът "Съдебни репортажи". Спирането на делото означава, че процесът по уволнението на Ситнилски ще надхвърли повече от две години, откакто е образуван. Възможно е съдът да реши законно ли е уволнен Ситнилски от ВСС, след като изтече мандатът на сегашния съвет.

Това е поредния фарс във ВАС по казуса "Ситнилски". Развитието му поставя въпроса как върховният съд се сети точно по това дело (от стотиците обжалвания на дисциплинарни решения на ВСС) да пише тълкувателни решения.

Тълкувателно дело е образувано по предложение на заместник-председателя на ВАС Боян Магдалинчев. С него върховните съдии трябва да решат въпроса дали при отмяна на наказание, наложено от ВСС, съдът трябва да връща казуса за ново решаване от ВСС.

В момента делото на Камен Ситнилски се разглежда от петчленен състав на върховния съд. През юни тази година тричленен състав на ВАС потвърди със странни мотиви изхвърлянето на Камен Ситнилски от ВСС. Съдиите от една страна признават, че няма никакви доказателства бившият заместник-главен прокурор да е уговарял свои подчинени прокурори да го изберат за член на ВСС. От друга, ВАС казва, че той "безспорно" е използвал служебното си положение, за да влезе във ВСС. Ситнилски обжалва решението.

Бившият заместник-главен прокурор от мандата на Борис Велчев бе "пуснат по пързалката" през 2014 година след изтекли, най-вероятно от държавното обвинение, записи на негови разговори с колеги. Това стана, след като Ситнилски се обяви против избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Съмненията за контролирано изтичане на записите се засилиха след като последваха серия режисирани протести срещу Ситнилски пред сградата на ВСС. Техен организатор беше тогавашният директор и водещ в ТВ7 Николай Бареков, чиито действия в онзи момент бяха стриктно синхронизирани с все още неразпадналото се дуо Цветан Василев–Делян Пеевски.

Пред сградата на ВСС бяха разлепяни некролози на Ситнилски и сред най-дейните протестиращи бе Бисер Миланов – Петното, неразривно свързан с Бареков към онзи момент.

ВСС реши да изхвърли Ситнилски, въпреки че не успя да събере необходимото мнозинство от 17 гласа. Въпреки че решението бе подкрепено само с 16 гласа, съветът реши, че Ситнилски е уволнен. Това предизвика огромна вълна от критики срещу мнозинството в съдебния съвет, който бе обвинен, че незаконно разчиства сметки със своите опоненти.

Извън това дисциплинарното производство не успя да намери нито едно доказателство, че Ситнилски е използвал служебното си положение, за да накара подчинените му прокурори да гласуват за него. Огромна част от свидетелите по дисциплинарното производство заявиха, че никой не ги е карал насила да гласуват за Ситнилски или да работят за неговата кандидатура. Няколко от прокурорите казаха, че са чували, че има някаква организация Ситнилски да бъде избран.

Саморазправата срещу бившия зам.- главен прокурор се превърна в един от най-ярките примери за безпринципни и нагласени решения в т.нар. правителство на съдебната власт.

При първото разглеждане от тричленен състав ВАС отсъди, че ВСС незаконно е уволнил своя член. Петчленката обаче отмени това решение и върна казуса за ново разглеждане от нов тричленен състав. В същото време петчленният състав подготви пътя за уволнение на Ситнилски, отсъждайки на ръба на закона, че ВСС може да уволнява магистратите с по-малко от 17 гласа.

Така за сегашната петчленка остана само да обсъди с какви точно мотиви ВСС е решил да уволни Ситнилски. ВАС показа, че може да пише чудесно решения в услуга на сегашното управляващо мнозинство в съдебния съвет, коментираха магистрати. Сега се разбра, че ВАС спира делото, за да пише и тълкувателно решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?