Като "народна партия" ГЕРБ "се съобразили с тренда" и размислили за преференциите

"Желанието на гражданите е по-важно от волята на партията"

Томислав Дончев и Владислав Горанов в пленарната зала на Народното събрание, сн. БГНЕС

"Тежката артилерия" на ГЕРБ бе пусната във вторник по всички телевизии, за да се опита да ликвидира щетите от ударно приетите миналата седмица промени в Изборния кодекс (ИК) и най-вече от обезсмислянето на преференциалното гласуване, извършено в демонстративно единодействие с ДПС.

В понеделник се намеси лично премиерът Бойко Борисов. След среща при него депутатите от ГЕРБ внесоха нов законопроект за промени в Изборния кодекс, който връща старите правила и отстъпва пред искането за избор на нова Централна избирателна комисия. От партията обаче явно са преценили, че това не е достатъчно, и тази сутрин двама министри и един председател на парламентарна комисия се появиха в телевизионните студиа, за да дадат отпор на повсеместнети критики и от ляво, и от дясно.

ГЕРБ оттегля досегашните си решения заради стабилността на държавата. Такава теза разви пред БНТ председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който миналата седмица пламенно защитаваше вдигането на прага на преференциите и отказа от избор на нова ЦИК, въпреки изтичащия мандат на сегашната.

"Ние сме народна партия. Съобразяваме се с тренда, с обществените настроения, без значение от каква част на обществото идват“, разясни резкия завой в позицията на партията си Кирилов. По думите му не трябва да остава усещането, че се отнемат вече придобити права.

От казаното от него все пак се разбра, че той все още смята за справедливо обезсмислянето на преференциите - за пренареждане на листа да трябват гласове колкото за вкарването на един депутат, евродепутат или общински съветник.

"Хората трябва да са спокойни. Преференцията остава каквато е. За хубаво или за лошо“, добави Кирилов.

По думите му всяко отваряне на Изборния кодекс приличало на отварянето на кутията на Пандора, защото се развихряли всички страсти, "включително и нечисти такива".

ГЕРБ ще си понесе всички щети от това решение

"ГЕРБ с цялата щета от това да си сменим позицията със сложна парламентарна технология от единия до другия ден, оценяваме, че по-правилно e преференциите да останат непроменени във вида, в който са действали”, коментира пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов обяснил пред партията, че "усеща с кожата си, че нещо не е наред и ГЕРБ бърка за обезсмислянето на преференциите", разказа Горанов. След което също разви тезата, че обратът в позицията се дължи на реакцията на хората. Връщането на досегашния праг на преференцията е свързана с усещането на ГЕРБ, че са се отдалечили от хората.

Според Горанов в ГЕРБ не се съобразявали с ДПС, а търсели максимално широк консенсус за изборното законодателство. И се съгласили с онези, коипо време на дебата твърдяли, че "преференциалното гласуване е свързано с корпоративен вот".

По думите му "на някои млади народни представители бащите им трябваше много повече да се бръкнат, за да ги направят отново такива", ако промените останат, както бяха приети миналата седмица.

Така министърът даде да се разбере, че знае за купуване на гласове, но не пожела да сподели повече подробности, както и за кои народни представители става дума. Но декларира, че в ГЕРБ няма такива депутати, а хора с личен мажоритарен вот в населените места, в които са избрани.

По думите му председателят на парламентарната група Цветан Цветанов носи вина за решенията в парламента, но в този случай вината ще поеме цялата партия.

"Говрих с него. Той ми каза: Да не мислиш че е лесно да намериш консенсус между всички партии в парламента, част от които винаги имат свое мнение", каза финансовият министър.

"Вдигането на прага беше грешка"

Вицепремиерът Томислав Дончев "пое фронта" в Нова телевизия.

"Взетото миналата седмица решение за прага на преференциите беше грешка. Винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши", призна той той и добави, че обезсмислянето на преференциите звучи много зле в ушите на гласоподавателя.

По думите му желанието на гражданите е по-важно от волята на партията и затова преференцията трябва да остане.

Дончев обясни, че е склонен да влезе в листата на ГЕРБ на някое от последните места и да се бори за преференциален вот. И оправда решението за вдигане на прага с "нелеката задача" да се осигури кворум в парламента.

"В името на това вероятно се правят различни компромиси. Но трябва да напомним, че в компромиса има граница", заяви Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от България