"Като не ходят на училище ще бъдат отнети, образовани и отглеждани от държавата"

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

Деца могат да бъдат отнети от родителите им, ако разписаните мерки за връщане в училище не сработят и семействата им продължават да не ги пускат. Тази възможност допусна вицепремиерът Валери Симеонов в сряда пред бТВ в опит да обясни, макар и с видимо нежелание, разписания от държавата механизъм за ударно връщане на децата в училище.

Симеонов на няколко пъти опитваше да отклони въпросите на водещия как ще бъдат върнати децата в училище от чиновници и дори му предложи да си покани друг гост, който да му го обясни.

“Това са неща, които са разписани в механизма, поканете някой който да ви го обясни.
Измислено е, направено е, описано е. Страхотно измислено и поздравления за министър Вълчев, защото той беше инициаторът. Предвидени са включително и санкции за тези родители, които не пускат децата си, не ги контролират и не знаят къде са те, като излязат от къщи, без оглед на тяхната етническа принадлежност. Това е един брилянтен механизъм, който започва вече да дава резултати. Досега държавата не знаеше колко деца не ходят на детска градина и училище. Това са над 20 000 деца“, заяви Симеонов.

“Има строг механизъм, в който са ангажирани всички ведомства – полиция, образование, социални служби, за да не се дават социални помощи на родителите, които са безотговорни.
Всичко това е организирано и разписано и вие ме питате сега, ама как ще ги спрете. Дайте ми 20 минути да ви обясня“, заяви Симеонов.

След последвало ново повторение на въпроса „как ще ги върнате...“, Симеонов заяви: “Със силата на законността, на институциите, на държавата. Така ще ги върнем. Ако не, те ще бъдат отнети и ще бъдат съответно образовани и отглеждани от държавата“, каза Симеонов.

Репликиран от водещия, че това означава отнемане деца от родителите им, за да бъдат образовани, Симеонов отговори: “Сега ще ви дам този механизъм да си го четете“. И приключи темата.

Миналата седмица ресорният зам.-министър на образованието Деница Сачева съобщи, че над 1100 екипа, в които участват 11 600 човека, ще се опитат да вкарат в класните стаи децата над 5-годишна възраст, които не посещават училище или предучилищни групи.

От 1 септември екипите започват да обикалят родителите, които не пускат децата си в клас. Освен това камери ще следят дали учениците действително влизат в час.

Според програмите на образователното министерство за връщането на деца в училище през тази година са предвидени 72 000 лв. Други 50 000 лв. ще бъдат дадени за система за ранно предупреждение за риск от отпадане от образование. Тя ще бъде въведена в 11 общини от Северозападния и Югоизточния район.

Работи се и по промени в правилата за социално подпомагане, като посещенията на децата в клас се обвържат още повече с помощите, които родителите им получават. И в момента т. нар детски, които семействата с ниски доходи вземат всеки месец, се спират при над 5 неизвинени отсъствия или 3 дни непосещение на предучилищна група за месец. Помощта от 250 лв. за първолаците пък трябва да бъде върната на бюджета, ако детето спре да ходи на училище. По данни на социалното министерство за миналата година 88 родители трябвало да върнат парите за 89 деца.

Предвижда се учителите да могат да предлагат на социалните служби някои деца да получават помощи в натура, когато се вижда, че нямат обувки или им липсват учебни помагала.
Друга мярка за задържане на децата специално в предучилищните групи ще е намаляване на таксата за детска градина до минимум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?