Казусът "Бокова" провали работния ден на НС

БСП и ДПС бойкотираха заседанието и обявиха "разпада на управляващото мнозинство"

Депутатите от БСП и ДПС демонстративно отказаха да се регистрират за заседанието в четвъртък и то се отложи поради липса на кворум, тъй като голяма част от депутатите от ГЕРБ не бяха дошли на работа. Според председателстващия заседанието Димитър Главчев (ГЕРБ) бойкотът на БСП и ДПС е заради официалното номиниране на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН и оттеглената подкрепа за Ирина Бокова.

"Не знам дали си заслужава заради една кандидатура, пък било то и достойна, да се спира работата на останалите институции, тъй като не се регистрираха народни представители от ДПС и БСП, които бяха вътре в залата. Чу се подвикване "да дойде Кристалина за кворум". Ако трябва да не работят институциите, че се е провалила една лична кандидатура – това не е държавност", обясни Главчев пред репортери.

"Казусът Бокова", както го нарече лидерът на БСП Корнелия Нинова, бързо влезе в употреба като политическа кауза, чрез която да се мобилизират гласове за президентските избори.

"Казусът Бокова" стана повод и за среща на лидерите на БСП и АБВ, първа след зрелищния раздор помежду им, осуетил единна президентска кандидатура.

Намерението на Нинова е да внася вот на недоверие към правителството заради външната му политика. Тя очаква подкрепа от АБВ и ДПС.

ГЕРБ твърдят, че не са притеснени от замисления вот на недоверие. Първо трябва да съберат, необходимите 48 подписа по процедура, което според Димитър Главчев е "проблематично". Той прогнозира, че в петък също е възможен бойкот на заседанието, тъй като трябва да се гледа закона за забрана на бурките.

Според депутата от ГЕРБ Георг Георгиев БСП започва компроматна война заради номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. "БСП започва да сгъстява червената мъгла, от която изплува Орешарски, това е реабилитация на Тройната коалиция", каза той.

Говорителят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев тържествено обяви разпада на управляващото мнозинство в парламента: "Искам да кажа на колегите от ГЕРБ да не се страхуват толкова от предстоящия вот на недоверие, който ще внесем. Така или иначе това правителство и водената от него политика си отиват. Предсрочните избори са неизбежни, колеги. Днешният ден бяхме свидетели на разпада на управляващото мнозинство в 43-тото Народно събрание".

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачано отказа да коментира причините за проваления кворум. По думите му, един вот на недоверие сега би имал повече предизборен характер.

"Бях тук и съм се регистрирал, който е отсъствал, да каже защо го няма, но като гледам, доста колеги от ГЕРБ ги нямаше. Патриотичният фронт няма да се включи в тази инициатива. Ние се намираме в процедура на кампания за президентски избори, подобен род би имал повече предизборен характер, отколкото да изиграе ролята на реален дебат за външната политика", коментира той.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов каза, че е право на опозицията да откаже да се регистрира в началото на заседанието.

"Очевидно това е много сериозен знак за това, че в парламента няма мнозинство и че започва един процес на разпадане на това управляващо мнозинство. На всички е известно, че осигуряването на кворума е преди всичко отговорност и задължение на управляващите. Това не е задължение на опозицията. Доколкото ми е известно, в момента ГЕРБ провежда някакви мероприятия, които също са в противоречие с правилника, който забранява по време на пленарни заседания да се провеждат каквито и да е други мероприятия. Ако е все така, това означава, че наближават предсрочни избори", каза Имамов.

Иван Иванов от Реформаторския блок коментира, че управляващите трябва да си извлекат извод от днешната ситуация с кворума и да не я повтарят: "Това е артилерийска подготовка за вот на недоверие от страна на БСП, опит да покажат мускули. Мисля, че България във външнополитически план седи изключително добре, така че този вот в голяма степен е, бих казал, изсмукан от пръстите на опозицията".

Фактът, че ДПС също не се регистрира, по-скоро не е знак, че те ще подкрепят евентуален вот, смята Иванов. Според него ДПС са повече притеснени "от някои от точките, които утре ще бъдат обсъждани и се опитват да показват мускули и те". В отговор на въпрос поясни, че има предвид закона за забрана на бурките.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?