Киев готов на компромисна цена на руския газ да съдебното решение на спора

Киев готов на компромисна цена на руския газ да съдебното решение на спора

Украйна е готова да плаща на Русия временна компромисна цена за доставките на природен газ докато Стокхолмският арбитражен съд реши спора между "Нафтогаз" и "Газпром" по тарифите на руската суровина. Това съобщи в сряда министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан и разкритикува "Газпром", че не иска да води преговори, предаде Ройтерс.

Миналата година Русия доставяше около половината от потребявания в Украйна газ, но "Газпром" прекъсна доставките на 16 юни 2014 г. заради натрупания дълг от "Нафтогаз" за над 5 млрд. долара по стари доставки, голяма част от които обаче бяха натрупани след драстично вдигане на цената на газа за Украйна след анексирането на полуостров Крим от Москва. Именно относно тарифите на руския газ е големият спор между Украйна и Киев, по който не може да се постигне съгласие въпреки посредничеството на Европейския съюз.

През юни украинската енергийна компании "Нафтогаз" заведе дело в Стокхолмския арбитражен съд за установяването на справедлива и пазарна цена за доставките на руски газ за Украйна. Не е ясно обаче кога съдът ще вземе окончателно решение по казуса и затова Киев предлага временна цена до произнасянето на арбитража.
 
"Готови сме да преговаряме относно някакъв вид разумна компромисна цена, докато ситуацията се разреши от съда, но "Газпром" не взима участие в преговорния процес", каза Продан пред журналисти.

"Няма компромис от страна на Газпром", добави той.

Украйна получава около 16 милиарда кубични метра газ от реверсивен поток от Полша, Унгария и Словакия, което ще покрие над 50 процента от необходимия на Украйна газов внос за настоящата година. Но Украйна трябва да намери други 5 милиарда кубични метра внос за периода октомври-март, посочи Продан и предупреди, че страната му е готова за трудна зима.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?