Киев превръща Чернобил в огромна слънчева станция

Киев превръща Чернобил в огромна слънчева станция

Вече се строи първата слънчева електроцентрала в зоната край авариралата преди 31 години украинска АЕЦ "Чернобил" като намеренията са до средата на 2017 г. да започне производството на електроенергия от инсталираните панели. Това съобщи украинският премиер Владимир Гройсман, цитиран от руската агенция ТАСС в събота.

"Наскоро чествахме тъжна годишнина от трагедията в Чернобил, но днес ние работим за съживяването на района. Една от идеите е инсталиране на слънчеви панели. Първата такава слънчева електроцентрала в чернобилската зона вече се строи", е написал той във Фейсбук.

На 26 април 1986 г. взрив разруши четвърти реактор на Чернобилската атомна електроцентрала и доведе до ядрена катастрофа в Европа.

При отбелязването на трагичната годишнина преди дни, министърът на екологията и природните ресурси Остап Семерак съобщи, че строежът е за сметка на украински инвеститори. Пускането в експлоатация на първата "зелена" централа в Чернобил вероятно ще се случи още през първата половина на тази година. Той също така припомни, че в края на 2016 г. е било обявено събирането на оферти от инвеститори за изграждането на слънчева електроцентрала. Тогава са получени над 50 заявки, като по думите му потенциала на Чернобилската зона дава възможност да се реализират всички.

ТАСС посочва, че две китайски компании са имали интерес да изградят 1 гигават мощност край авариралата АЕЦ и са спечелили конкурса за покриване на 2.5 хил. ха от Чернобилската зона със соларни панели. За целта, по думите на Семерак, са предвидени 5 хил. ха.

Проектът за слънчевата централа ще бъде реализиран в 10-километровата зона южно от авариралия реактор и ще се използват запазените пътища, електропреносна мрежа и жп линии.

Семерак посочи, че целта е в зоната на Чернобил да се инсталират 2500 МВ възобновяеми мощности, което е съизмеримо с два ядрени реактора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес