Китай обеща отваряне на националната икономика, не иска търговска война със САЩ

Китай обеща отваряне на националната икономика, не иска търговска война със САЩ

Китай ще отвори още по-широко своята икономика, обяви във вторник премиерът Ли Къцян, цитиран от Асошиейтед прес.

Ли уточни на пресконференция по случай края на годишната сесия на китайския парламент, че националната промишленост ще бъде отворена напълно за чуждестранна конкуренция, с по-добра защита на интелектуалната собственост.

Китайските лидери са подложени на натиск да повишат производителността на забавящата се, доминирана от държавата национална икономика, отбелязва АП.

Китай никога няма да се стреми към експанзия и хегемония в света, увери Ли Къцян.Пекин не иска търговска война със САЩ, каза още Ли Къцян, предаде ДПА. Премиерът допълни, че Китай ще вземе мерки за постигане на по-балансирани търговски връзки със САЩ.

Пекин не иска голям американо-китайски търговски дефицит, каза Ли и допълни, че Китай се надява, че САЩ ще премахнат ограниченията за износ на виокотехнологична процукция за Китай.

Ли Къцян каза, че Китай ще продължи да редуцира своето съотношение дълг-БВП. Той добави, че страната е способна да предугажда финансови рискове.

"Основите на китайската икономика са здрави и финансовият сектор е стабилен", заяви Ли Къцян.

Той заяви, че страната му е събрала повече от очакваните приходи от данъци миналата година и разполага с достатъчно банкови средства.

Ли Къцян заяви още, че има желание да планира официална визита в Япония и каза, че се надява подобрението на отношенията между двете страни да продължи, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?