Китайци инвестират 11 млн. евро в завод за фураж в Добрич

Сн.Архив

Китайски предприемачи ще инвестират 11 млн. евро в завод за производство на фураж в Добрич, съобщиха от областната управа.

Областният управител д-р Маргарита Новоселска е имала среща с китайските инвеститори и българските им партньори от фирма "Нова ера София" ООД. Собственици на тази компания са Жианг Жингюн и Надя Маринова, според Търговския регистър.

Бъдещият фуражен завод ще бъде построен в промишлената зона - запад в Добрич. Теренът вече е закупен.

За първия етап от изграждането на предприятието са планирани инвестиции от 11 млн. евро. От тях 5 млн. евро ще бъдат вложени в недвижими активи, а останалите са оборотни средства. Плановете са дневно да се произвежда по 500 тона фураж, а годишно около 150 000 тона. Произведената продукция ще се изнася за Китай. Управленският екип ще бъде около 20 души, а работниците в цеха – 35.

Ако всичко върви нормално е заложен и втори етап, като планираните инвестиции за него са 10 млн. евро. От тях в недвижими активи ще бъдат вложени 4.3 млн. евро , а останалите са за оборотни средства. Така дневният капацитет да се удвои, като се предвижда да се изгради и склад с вместимост на около 50 000 тона произведен фураж.

След тези два етапа, заводът ще има годишен капацитет над 300 000 тона, а персоналът ще е малко над 80 човека.

Очаква се в средата на април в България да пристигнат китайски инженери, които да огледат терена и да изготвят скица на завода. Проектът ще бъде разработен спрямо изискванията на Европейския съюз.

Инвеститорите не се ангажират с пусков срок на предприятието, защото работата ще зависи от българските фирми подизпълнители.

Споделяне

Още от Бизнес