Климатичните промени застрашават националните ястия

Климатичните промени застрашават националните ястия

Британски климатолози изчислиха допустимото ниво на замърсяване, което светът може да си позволи, за да удържи покачването на глобалната температура в безопасни граници, пише в."Дейли телеграф". В противен случай урагани и горски пожари чакат северозападните части на европейския континент, а вредители ще нападнат реколтата и в резултат на това някои страни ще изгубят националните си ястия.

Италианската паста например ще бъде сериозно оскъпена при намаляване на реколтата от твърда пшеница, сочи петгодишното изследване, изготвено от британската метеорологична служба с финансиране от Европейската комисия и обединило усилията на учени от 66 институции по целия свят.

Изготвени са пет климатични модела, за да прогнозират какво количество парникови газове могат да бъдат отделени в атмосферата преди концентрацията на въглеродния двуокис да повиши глобалната температура с повече от 2 градуса по Целзий.

Резултатите сочат, че минималната концентрация на въглеродния двуокис в атмосферата не бива да надвишава 450 частици на милион. Засега концентрацията на газа е около 400 частици на милион.

"Да се ограничи повишението на глобалната температура под 2 градуса по Целзий означава, че емисиите на въглеродния двуокис трябва да бъдат сведени почти до нула към края на века", заяви директорът на проекта Пол ван дер Линден.

По неговите думи резултатите от проучването показват колко важно е световните лидери да постигнат съгласие на климатичната конференция в Копенхаген през декември.

Учените изготвиха прогноза за последиците от покачването на глобалните температури с повече от 2 градуса по Целзий за селското стопанство, здравеопазването, енергетиката и водните ресурси в Европа.

Регионалните различия показват, че температурата в северозападните части на континента може да се повиши с 4 градуса по Целзий. Предвиждат се урагани, горски пожари, топлинни вълни, недостиг на вода и наводнения. Добивът на зърно в някои региони може да се увеличи, но в други може да настъпи суша. Очаква се разпространение на вредители и болести по животните.

Окончателните резултати от изследването ще бъдат представени на симпозиум в британската метеорологична служба.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?