Клинт Истууд получи "Златна палма" за цялостно творчество

Клинт Истууд получи "Златна палма" за цялостно творчество

Американският актьор и режисьор Клинт Истууд получи специалната награда ''Златна палма'' за цялостно творчество на кинофестивала в Кан, съобщи Франс прес. Отличието му бе присъдено “в знак на почит пред великолепния му талант в зенита на неговото развитие“, се посочва на официалния сайта на фестивала.

Седемдесет и осемгодишният актьор, който е в Париж за премиерата на последния си филм “Гран Торино“, благодари за наградата и заяви, че е невероятно поласкан. Той изрази своята признателност на френските кинематографисти, че са го подкрепили още

след излизането на първия му филм през 1970 година, докато в родината му реакциите за режисьорския му дебют са били нееднозначни.

Това не е първата награда за Истууд от Кан. Миналата година той получи специална награда за филма "Подмяната".

Франс прес припомня, че следващият проект на Истууд е филмът "Човешкият фактор" с Мат Деймън и Морган Фрийман в главните роли, който ще бъде сниман в Южна Африка.

Миналата година Клинт Истууд обяви, че се оттегля от актьорската си кариера след повече от 50 години на екрана. През последните години Клинт Истууд се радва на успешна кариера като режисьор, която му донесе две награди "Оскар" - за филмите "Непростимо" и "Момиче за милиони".

Споделяне

Още от