Комитетът "Гласувай без граници" изпрати сигнал срещу Волгин до БНР, ЦИК и СЕМ

Комитетът "Гласувай без граници" изпрати сигнал срещу Волгин до БНР, ЦИК и СЕМ

Инициативният комитет "Гласувай без граници", подкрепящ електронното гласуване на предстоящия на 25 октомври национален референдум, изпрати сигнал до БНР, ЦИК и СЕМ срещу водещия на предаването "12+3" Петър Волгин.

В сигнала, подписан от Мануела Малеева, се твърди, че журналистът е нарушил правилата на информационно-разяснителната кампания за допитването, както и Изборния кодекс, като открито е агитирал в ефир в четвъртък електронното гласуване да не бъде подкрепено от гражданите.

"Мненията и на двамата участници – Юрий Асланов и Калоян Методиев, бяха твърдо на едната страна, както и на самия водещ. Смятаме, че в случая имаме нарушение на член 189 от Изборния кодекс (ал.1, 2 и 3) и на решение на ЦИК 2294-НР от 22.09.2015 г, които стриктно формулират как и по какъв начин може да се извършва агитация по въпроса на националния референдум при спазване на условията за честност и равнопоставеност", пишат в сигнала си активистите от "Гласувай без граници".

Позовавайки се на принципите на Изборния кодекс, те настояват "в същото предаване и със същата продължителност да бъдат поканени и застъпниците на отсрещната теза, за да бъде спазен принципа на равнопоставеност и честна борба на мненията по време на кампанията".

Споделяне

Още от Национален референдум 2015