Конкурентоспособност с трикове и връзки

Министерството на икономиката с двоен стандарт за нарушенията по схемите за иновациите и машините за бизнеса

Конкурентоспособност с трикове и връзки

Трикове, връзки, телефонни обаждания, промяна на оценките, сигнали, проверки, заплаха от спиране за парите. Така изглежда с днешна дата оперативната програма "Конкурентоспособност", по която преди два дни на пресконференция беше изненадващо обявено, че се отменя класирането на кандидатстващите за пари за технологична модернизация на малките и средните предприятия. Причината е заради множество нарушения, някои от които граничат с престъпления.

 

По програмата тече и одит на Европейската сметна палата, която установи нарушения, оспорвани от България. Отделно има разследване от страна на прокуратурата и ДАНС.

 

Засега виновни няма. Шефът на оперативната програма Ели Милушева побърза да прехвърли отговорността на бизнеса. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев мълчи. Именно той обаче е назначил в "Конкурентоспособност" Илияна Илиева, която е шеф на оценителните комисии по двете скандални процедури за иновации и технологична модернизация и реди класирането на кандидатствалите фирми.

 

Илиева намира пристан в "Конкурентоспосбност", след като е заплашена с уволнение, заради установени нередности при работата ѝ в оперативна програма "Човешки ресурси", разказаха служители на икономическото министерство пред Mediapool. Илиева не беше открита за коментар.

 

Решения зад кадър

 

На пресконференцията, дадена от Милушева, беше премълчано, че сред спечелите фирми има такива със скандална репутация и финансови показатели, за които не е ясно как са събрали необходимите точки, за да получат европари.

 

Милушева обяви, че оценителната комисия е от 40 души. Едно проектно предложение се оценява от двама експерти, като се взима средно аритметичната оценка. При по-голяма разлика се гледа от трети експерт. Тя обаче пропусна да каже, че окончателното решение се взима само от петима членове на комисията, които имат право на глас, плюс председателката Илиева.

 

Именно така е станала и промяната в оценките на проектни предложения, за да се класират правилните фирми, твърдят експерти. По думите им всичко това е ставало със знанието на Ели Милушева, която отрича. Финалният подпис под списъка с одобрените проекти е именно неин.

 

Въпреки че Милушева се опита да прехвърли отговорността на експертите от оценителната комисията и на бизнеса за провала на схемата, фирми твърдят, че обажданията по телефона с намеци да дадат процент от спечелен проект е ставал от служители на ръководни длъжности в икономическото министерство, сред които е и един от съветниците на министър Драгомир Стойнев.

 

Двамата, споменти от бизнеса като посредници в искането на определен процент от спечелен проект, категорично отрекоха да са звънели на фирми. Единият от тях каза, че "това е несериозно". Ели Милушева пък твърди, че именно тя е подала сигнала до ДАНС и прокуратурата за нерегламентираните обаждания на служители на министерството към бизнеса. Заради течащата проверка тя отказва да назове кой е заподозрения служител.

 

Както при схемата с иновациите, първоначалната проверка на звеното вътрешен одит на програма "Конкурентоспособност" е установило само неточности, които били отстранени. По тази причина Милушева подписала заповедта с одобрените кандидати. Списъкът беше публикуван в навечерието на евроизборите - на 23 май. Едва след намесата на Еврокомисията, заради подаден сигнал до нея, е направена повторна проверка и Милушева прекратява процедурата под риска от спиране на парите по "Конкурентоспособност" и забавяне на одобрението на новата оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност".

 

Вечните победители

 

Прегледа на печелившите компании сочи, че по правило печелят едни и същи фирми, представяни от едни и същи консултански фирми, някои от които са на бивши служители на оперативната програма. Според експерти по европрограми най-скандално е класирането при микропредприятията. Там има фирми, които не е ясно как са покрили критериите за финансови резултати като ръст на нетните приходи, коефициент на рентабилност, печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBIT), сертификати и добри производствени практики.

 

Такъв е случаят със "Стеалит" ООД, която е класирана на пето място с 81.50 точки, при положение че EBIT за последните три финансови години е с отрицателен резултат от 31 хил. лв. годишно. Компанията, която е собственост на Живко и Марийка Теневи, печели с проект за въвеждане в експлоатация на нови производства за близо 500 хил. лв., от които безвъзмездната помощ е близо 350 хил. лв. Това е трети спечелен проект на компанията по прогрмата. Първият е през октомври 2012 г. за въвеждане в експлоатация на инсталация за смазки за 383 хил. лв., а другият е от декември 2013 г. за внедряване на иновативно решение за 570 хил. лв.

 

Друг редовен получател на средства по "Конкурентоспособност" е "Найс 2002" ЕООД. В подреждането тя е на шеста позиция, веднага след "Стеалит", с 80.5 точки с проект за повишаване на ефективността чрез инвестиция в съвременно иновативно оборудване за 203 112 лв., от които безвъзмездната помощ е 142 хил. лв. Това е трети спечелен проект за "Найс 2002", която според страницата ѝ в интернет, се занимава с търговия на зъболекарски консумативи, но в Търговския регистър е посочено, че произвежда и медицински инструменти. Компанията вече има един успешно изпълнен европрект за купуване на струг по същата програма за 192 хил. лв. Спечелила е проект и по скандалната схема за иновациите за въвеждане на иновативен продукт за стоматологията за 1.3 млн. лв. Едноличен собственик на капитала на дружеството е Деница Христова Габровска.

 

Нашумялото с нагласените обществени поръчки на Комисията за финансов надзор дружество "Мнемоника" АД също е сред печелившите с проект за 582 хил. лв., от които над 400 хил. лв. са безвъзмездна помощ. Той е за подобрено качество на ИТ услугите, предоставяне на услуги в облака, обработка на големи обеми от данни и управление на информационната сигурност. Единият от собствениците на дружеството Вихрен Славчев е бил в ръководството на "ЦКБ Риъл естейт", сочи справка в Търговския регистър.

 

"Мнемоника" влезе в доклад на Сметната палата заради нередното разделяне на поръчки под 50 хил. лв. от страна на КФН през 2011 г., с което се заобикаля Законът за обществените поръчки и провеждането на тръжни процедури. Освен това скандалното беше, че на практика се получило, че "Мнемоника" първо одитира системите на КФН, а след това подновява ИТ инфраструктурата на комисията.

 

Сред печелившите е и фирма "Логен" ЕООД, собственост на Васил Колев, съпруг на бившата шефка на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на земеделието Лидия Колева от времето на Мирослав Найденов. "Логен" печели с проект за 376 хил. лв. за технологично модернизиране на производствения процес и предлаганите услуги и въвеждането на нови облачни и уеб базирани клиентски услуги.

 

Според сайта на компанията, тя не се занимава с производство, а е фокусирана върху предоставянето на интегрирани решения за различни сектори като одиторски, правителствен, финансов, сигурност. Сред клиентите ѝ са БНБ, НЕК, НАП, изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС". "Логен" е печелила и друг проект по "Конкурентоспособност" за покриване на международен стандарт, който обаче е прекратен. "Логен" участва като изпълнител в проекта за укрепване на капацитета на одитния орган за ефективно изпълнение на одитните ангажименти по структурните и кохезионния фонд на ЕС. 

 

Финансиране получава и фирма "Фадата" АД, зад която стои бившият шеф на Столичния общински съвет Андрей Иванов, според публикации в медиите. Официално такава връзка няма. Собственици на фирмата са шестима души, като с най-голям дял е Анри Леви (27%), сочи справка в Търговския регистър. "Фадата" също печели трети проект по тази схема, този път с надграждане на собствения софтуерен продукт INSIS чрез създаване на облачно решение за по-висока конкурентоспособност на световно ниво за над 2.2 млн. лв., от които безвъзмездната помощ е 1.3 млн. лв.

 

На практика това е продължение на първия им изпълнен проект по програмата за усъвършенстване на собствения софтуерен продукт INSIS и разширяване на неговия пазар в Европа за 3 млн. лв.. След него "Фадата" е изпълнила и втори за 3 млн. лв., като и двата се случват по времето на ГЕРБ.

 

Смяна на оценителната комисия в крачка

 

И ако за схемата за технологична модернизация, заради множеството нередности и телефонните обаждания, Ели Милушева отмени процедурата, не така стоят нещата със схемата за иновациите, която не е по-малко скандална. Милушева обяви, че по тази схема вътрешният контрол на програма "Конкурентоспособност" не е установил нередности.

 

Експерти по програмата обаче съобщиха за Mediapool, че по време на оценката е сменен ненадейно целия състав на комисията и тогава на нейно място е назначен нов, в който участва Илияна Илиева, същата която е председател на прекратената схемата за технологична модернизация. Според експертите по програмата, съгласно правилата това е недопустимо нарушение и само то компрометира цялата схема.

 

Ели Милушева призна пред Mediapool, че е променила изцяло състава на комисията заради оплаквания от бизнеса за нерегламентирани обаждания на служители по програмата. Така на практика Милушева признава, че и по тази схема има допуснати нередности, въпреки че вътрешната проверка е установила, че няма такива по нейните думи.

 

Нещо повече, в момента управляващият орган на "Конкурентоспособност" се кани да раздаде част от освободения ресурс от 97 млн. лв. от схемата за технологична модернизация за проекти останали в резервния списък в схемата за иновации.

 

Така обещанията на Милушева за почване "на чисто" остават само едно добро пожелание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес