Конско месо открито и в кюфтета, произвеждани за кафенета на ИКЕА

Конско месо открито и в кюфтета, произвеждани за кафенета на ИКЕА

Чешката ветеринарна служба е открила конско месо в замразени кюфтета, произведени за кафетериите на магазините ИКЕА, съобщиха световните агенции в понеделник. Конското месо е било открито в килограмови опаковки кюфтета, които били маркирани, че съдържат говеждо и свинско месо.

До изясняване на ситуацията властите на Чехия са задържали цялата партида от 760 кг. Ветеринарната служба се затрудни да каже дали със съмнителната стока са били зареждани магазини на ИКЕА в други европейски страни.

По думите на представител на чешкото поделение на ИКЕА, цитиран от Ройтерс, кюфтетата, в които е открито конското месо, са били продавани и във Великобритания, Португалия, Холандия и Белгия. Там обаче тези продукти не са оттеглени от търговската мрежа.

След съобщението от Чехия ИКЕА е спряла продажбата на кюфтета в магазините си в Швеция, предава АП. Преди два дни италианските регулаторни власти съобщиха, че ДНК-анализи са открили конско месо в месна плънка и замразена лазаня, продавана в Болоня. Проверени били 2.4 хиляди опаковки лазаня и 6 тона плънка, които били обозначени като телешко месо, вместо като конско. Стоката била произведена от местната фирма “Примиа“, която от своя страна твърде, че доставчикът на месото го бил етикетирал като телешко.

Скандалът с конското месо, използвано вместо телешко в редица месни продукти, включително лазаня и други полуфабрикати, избухна в средата на януари във Великобритания и Ирландия, за да се разпростре върху редица европейски страни. Европейската комисия взе мерки за анализи на месните продукти и така конско месо бе открито в страни като Германия, Франция, Норвегия, Швейцария, Холандия, Швеция, Дания, Финландия и България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?